Sirijos režimas baugina tuo, ko dar neturi

Sirijos prezidento Basharo al-Assado propagandininkai persistengė. Vos per kelias valandas sudužo mitas, kad Sirija gavo raketų siuntą iš Rusijos. Lyg blefas skamba ir režimo grasinimai smogti Izraeliui.

Kol kas Rusija Sirijos režimui siunčia humanitarinę pagalbą, bet modernių rusiškų ginklų Damaskas nesulaukia.<br>„Reuters”
Kol kas Rusija Sirijos režimui siunčia humanitarinę pagalbą, bet modernių rusiškų ginklų Damaskas nesulaukia.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BBC, BNS ir "Lietuvos ryto" inf.

Jun 1, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:44 AM

Didžiausi Europos ir JAV leidiniai ketvirtadienį skelbė pavojumi dvelkiančią žinią: Siriją pasiekė pirma raketų sistemų S-300 siunta iš jos sąjungininkės Rusijos. Šią naujieną išplatino Libano televizija „Al Manar”, reklamuodama savo žurnalistės interviu su B.al-Assadu.

Modernioms raketų sistemoms S-300 analitikai priskiria didžiulę karinę reikšmę. Ir ne tik karinę – su šiomis raketomis B.al-Assadas galėtų apsisaugoti nuo Izraelio ar kitų šalių smūgių iš oro.

„Tai atsakas į Europos Sąjungos sprendimą nutraukti ginklų embargą Sirijos opozicijai”, – išgirdę žinią spėjo Vakarų apžvalgininkai.

Raketos – muilo burbulas

JAV naujienų agentūra „Associated Press” paskambino į „Al Manar” pasitikslinti, ar Sirija tikrai gavo rusiškas raketas. Libaniečiai patikino: tokie prezidento žodžiai.

Bet jau tos pačios dienos vakarą paaiškėjo, kad žinia apie Siriją pasiekusius ginklus tebuvo muilo burbulas.

„Viskas, dėl ko mes su Rusija tarėmės, bus įgyvendinta. Ir kai kas buvo įgyvendinta pastaruoju metu.

Viskas vyksta pagal mūsų ir rusų kontraktus”, – tiek pasakė B.al-Assadas.

Būtent šiuos prezidento žodžius išpūtė „Al Manar”, priklausanti Libano musulmonų šiitų grupuotei „Hezbollah”.

Ši islamistų grupuotė remia Sirijos režimą kare su sukilėliais musulmonais sunitais mainais į gaunamus ginklus. Didžiausias „Hezbollah” rėmėjas – Iranas.

Siuntinio gali nesulaukti

Informacijos apie S-300 siuntą puolė neigti ir Rusijos žiniasklaida. Dienraščių „Komersant” ir „Vedomosti” šaltiniai sakė, kad jokios raketos Sirijai dar nepristatytos. Kontraktas buvo sudarytas 2010 metais, jo vertė, pasak „Vedomosti”, yra 1 mlrd. dolerių.

„Komersant” pridūrė, kad po pristatymo 2014 metais prireiks dar mažiausiai pusmečio personalo mokymams ir bandymams, kol sistemos bus visiškai parengtos veikti. Iki tol B.al-Assado režimo gali ir nelikti.

Grasinimai – abipusiai

Modernių raketų sistemų pristatymas Damaskui neatsitiktinai kelia nerimą Izraelio žydams, gyvenantiems liepsnojančios Sirijos pašonėje. Jau anksčiau šią savaitę Izraelio gynybos ministras Moshe Yaalonas pareiškė, kad sirų rankose S-300 keltų pavojų.

„Izraelis žinos, ką daryti”, – sakė politikas, leisdamas suprasti, kad valstybė yra pasiruošusi panaudoti jėgą, kad sustabdytų šių raketų tiekimą. Net jei tai sukeltų riziką rusų instruktoriams ir išprovokuotų galimą konfliktą su Maskva. Ją Tel Avivas kelis kartus perspėjo.

Izraelis kariauja ne vien žodžiais, bet ir veiksmais: šiemet žydų valstybė keletą kartų bombardavo Sirijos ginklų sandėlius ir „Hezbollah” skirtas raketų vilkstines.

Tuomet Sirija nesiėmė jokių atsakomųjų veiksmų. Tačiau interviu B.al-Assadas perspėjo Tel Avivą, kad nedrįstų daugiau šaudyti į taikinius Sirijoje, nes Damaskas atsakys į bet kokią Izraelio agresiją.

Vis dėlto abejotina, kad ir taip sukilimo susilpninta Sirija ryžtųsi dar sykį pulti Golano Aukštumas. Izraelis šią teritoriją okupavo 1967 metais, sutriuškinęs sirus per Šešių dienų karą.

1973-iaisiais Sirija bandė atsikovoti Golano Aukštumas, bet sirai ir vėl buvo sumalti į miltus, o Izraelio kariai laisvai važinėjo vos 50 km nuo Damasko.

1981 m. Izraelis Golano Aukštumas aneksavo ir į kalbas su sirais daugiau nesileidžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.