Lietuvos ambasadoriui susirūpinimą kelia karinė galia Kaliningrade

Lietuvai negali nekelti

Pastaraisiais metais Lietuvos pareigūnai viešai ne kartą kalbėjo apie Rusijos vakariniame pasienyje ir Kaliningrado srityje telkiamą ginkluotę.<br>Archyvo nuotrauka
Pastaraisiais metais Lietuvos pareigūnai viešai ne kartą kalbėjo apie Rusijos vakariniame pasienyje ir Kaliningrado srityje telkiamą ginkluotę.<br>Archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 3, 2013, 4:27 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:10 PM

„Mūsų negali nejaudinti karinės galios didinimas Kaliningrado srityje, kasmet didinamas Rusijos karinis biudžetas ir stambios karinės pratybos, vykdomos prie pat mūsų valstybinės sienos. Kažin ar šie žingsniai prisideda kuriant didesnį tarpusavio pasitikėjimą euroatlantinėje erdvėje ir pačiame regione. Norėčiau užtikrinti, kad Europa nekelia grėsmės Rusijai ir mes turime visas galimybes kurti gerus kaimyninius santykius, grindžiamus abipuse pagarba, lygybe ir bendromis demokratijos bei žmogaus teisių vertybėmis“, - interviu Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė R. Norkus.

Jis taip pat patikino, jog „suderinta karinio tranzito į Kaliningrado sritį per Lietuvą sistema veikia sklandžiai ir nėra poreikio jos peržiūrėti“.

Paklaustas, ar politiškai atsakydama į naftotiekio „Družba“ remontą, Lietuva gali įgyvendinti anksčiau išsakytus perspėjimus ir imtis geležinkelio, užtikrinančio tranzitą į Kaliningradą, remonto, ambasadorius R. Norkus pabrėžė, jog Lietuva visuomet vykdė savo įsipareigojimus ir neketina politizuoti šio klausimo.

„Tiek keleivių, tiek krovinių tranzitą į Kaliningrado sritį visuomet buvo galima rodyti sėkmingo Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimo pavyzdžiu. Esame tikri, kad ir ateityje tai nesikeis. Lietuva visuomet vykdė savo įsipareigojimus ir neketina politizuoti šio klausimo. Kas dėl naftotiekio „Družba“ atšakos į Mažeikių naftos gamyklą ir dėl to fakto, kad naftotiekis taip netikėtai ir fatališkai sugedo 2006 metais ir štai jau beveik septynerius metus kaip yra nepataisomas - akivaizdu, kad uždarymas ir Rusijos pusės atsisakymas remontuoti „Družbą“ buvo tam tikro pobūdžio politizuota reakcija į Lietuvos sprendimą parduoti „Mažeikių naftą“ lenkų bendrovei „Orlen“. Natūralu, kad tai nepridėjo konstruktyvumo mūsų dvišaliams santykiams ir lieka vienu iš trukdžių mūsų santykiuose“, - sakė Lietuvos ambasadorius Rusijoje.

Pastaraisiais metais Lietuvos pareigūnai viešai ne kartą kalbėjo apie Rusijos vakariniame pasienyje ir Kaliningrado srityje telkiamą ginkluotę, taip pat yra reiškę susirūpinimą dėl Lietuvos pašonėje šiemet rudenį planuojamų Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų „Zapad 2013“.

Lietuvos Vyriausybei pardavus tuometinės „Mažeikių naftos“ (dabar „Orlen Lietuva“. - Red.) akcijas didžiausiam Lenkijos naftos koncernui „Orlen“, Rusija 2006 metais nutraukė naftos tiekimą Mažeikių naftos perdirbimo gamyklai, paskelbusi apie naftotiekio „Družba“ remontą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.