Abi Sirijos konflikto pusės naudojo cheminį ginklą? (papildyta)

Jungtinių Tautų (JT) tyrėjai

Prezidento Basharo al-Assado vyriausybė ir opozicija kaltina viena kitą cheminių ginklų naudojimu.<br>AP
Prezidento Basharo al-Assado vyriausybė ir opozicija kaltina viena kitą cheminių ginklų naudojimu.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 4, 2013, 2:37 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:22 PM

„Buvo gauta įtarimų dėl abiejų šalių cheminio ginklo naudojimo“, - sakoma Tyrimų komisijos Sirijai ataskaitoje, kuri buvo pristatyta JT Žmogaus teisių tarybai Ženevoje.

Ataskaitoje priduriama, jog „didelį susirūpinimą“ kelia tai, kad juos „naudoja vyriausybinės pajėgos“.

Yra „pagrįsto pagrindo manyti, kad kaip ginklai buvo panaudoti cheminiai agentai“, nurodo tyrėjai.

Tai pirmas kartas, kai komisija, kuriai buvo pavesta ištirti žmogaus teisių pažeidimus Sirijoje nuo 2011 metų, pridėjo įtariamą cheminių agentų panaudojimą prie savo sudaryto ilgo karo nusikaltimų Sirijoje sąrašo.

Ataskaitoje nepateikiant detalių išvardijamos keturios cheminės atakos: prieš Alepo miesto Chan al Asalo rajoną kovo 19-ąją, Uteibą netoli Damasko tą pačią dieną, prieš Alepo Šeich Maksudo rajoną balandžio 13-ąją ir prieš šalies šiaurės vakaruose esantį Sarakabo miestą balandžio 29-ąją.

„Remiantis turimais įrodymais nebuvo galima nustatyti, kokie tiksliai cheminiai agentai buvo panaudoti, (kokios buvo jų) atgabendinimo sistemos ar kaltininkai“, - sakoma ataskaitoje, kurioje apžvelgiamas periodas nuo šių metų sausio 15-osios iki gegužės 15-osios.

Tačiau Carla del Ponte, legendinė buvusi karo nusikaltimų prokurorė ir šios komisijos narė, perspėjo, kad per didelis dėmesys cheminių ginklų klausimui galėtų užtemdyti bendrai žmonių kančias Sirijoje, kur daugiau kaip dvejus metus trunkantis smurtas pareikalavo daugiau kaip 94 tūkst. gyvybių.

„Šiandien Sirijoje turime tiek daug mirčių, ... tad prašom dabar nedaryti cheminių ginklų panaudojimo Sirijoje svarbiausiu klausimu“, - sakė ji žurnalistams prieš antradienio pristatymą.

Ataskaitoje pažymima, kad „karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui Sirijoje tapo kasdiene tikrove“.

Per keturių mėnesių periodą, kuris apžvelgiamas ataskaitoje, Sirijoje įvyko 17 įtariamų žudynių, nurodo tyrėjai. Iš viso nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą įvykdyta 30 žudynių.

Damaskas iki šiol neįsileido į šalį šios komisijos, kuriai pirmininkauja brazilas Paulo Sergio Pinheiro.

Kaip nurodoma ataskaitoje, per konfliktą jau žuvo 86 kovotojai vaikai, beveik pusė jų – 2013 metais.

Kita plėtotė, pasak P. S. Pinheiro, yra sisteminis apsiausčių taikymas ir priverstiniai iškeldinimai kaip karo ginklai.

Tyrėjai taip pat paragino tarptautinę bendriją susilaikyti nuo ginklų tiekimo Sirijai.

„Tai iliuzija – kad daugiau ginklų sukurs pusiausvyrą tarp abiejų šalių“, - žurnalistams sakė P. S. Pinheiro, kuris tvirtino, kad „daugiau ginklų nulems tik daugiau civilių gyventojų mirčių ir sužeidimų“.

C. del Ponte perspėjo, kad tarptautiniai ginklų tiekėjai „gali būti bendrai kriminaline prasme atsakingi“ už pažeidimus, įvykdytus panaudojant tuos ginklus.

Antradienį pateiktoje ataskaitoje Sirijos armija ir jos sąjungininkai, tarp jų – užsienio kovotojai, tokie kaip Libano „Hizbollah“, kaltinami įtariamais „žiauriais nusikaltimais prieš moteris ir vaikus“, nužudymais, kankinimais ir prievartiniais iškeldinimais, kitais nusikaltimais.

Daugybe karo nusikaltimų, tarp jų – pagreitintomis egzekucijomis ir kankinimais, ataskaitoje taip pat kaltinamos ginkluotos opozicinės grupės, tačiau pakartojama, kad jų vykdyti pažeidimai nepasiekė režimo vykdytų nusikaltimų intensyvumo ir masto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.