Šiaurės Korėjos lyderiai išsigando pačių paskelbto karo (papildyta)

Šiaurės Korėja ketvirtadienį

Šiaurės Korėjos lyderis jau nenori kariauti.<br>AP
Šiaurės Korėjos lyderis jau nenori kariauti.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 6, 2013, 9:06 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:37 PM

Pietų Korėjos vyriausybė „teigiamai vertina Šiaurės Korėjos pasiūlymą dėl oficialių derybų“, sakoma Suvienijimo ministerijos pranešime. „Tikimės, kad Pietų ir Šiaurės Korėjai ši galimybė padės padidinti (abipusį. - Red.) pasitikėjimą“, - pridūrė ministerija.

Šis netikėtas pasiūlymas, pateiktas Taikaus Korėjos suvienijimo komiteto (CPRK) pranešime, buvo paskelbtas po kelis mėnesius tvyrojusios didelės karinės įtampos, kurią išprovokavo Šiaurės Korėjos vasarį atliktas branduolinis bandymas.

CPRK, kuri yra valstybinė institucija, atsakinga už ryšius su Pietų Korėja, nenurodė, kokiu lygiu turėtų vykti tos derybos, tačiau pažymėjo, kad jų vieta ir data „gali būti nustatyti taip, kad būtų patogu Pietų pusei“.

Pirmiausia ketinama aptarti Kesongo bendro pramonės komplekso ateitį. Ta pramonės zona buvo uždaryta dėl pastaruoju metu padidėjusios įtampos.

Taip pat siūloma diskutuoti dėl galimybės atnaujinti turistines keliones į Šiaurės Korėjoje esantį Kumgango kalnų kurortą, informavo CPRK.

„Humanitariniai klausimai, tokie kaip išskirtų šeimų ir jų giminaičių suvienijimas, gali būti aptarti per tas derybas, iškilus būtinybei“, - sakoma pranešime, kurį išplatino valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra.

Pietų Korėja jau anksčiau buvo pasiūliusi surengti darbinio lygio derybas dėl Kesongo, tačiau nurodė, kad per jas tebūtų tariamasi dėl žaliavų ir pagamintų prekių išvežimo po to, kai jos ten buvo paliktos Pietų Korėjos įmonių vadovų, evakuojantis iš tos pramonės zonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.