JAV nusitaikė į Siriją

Amerika iki šiol stengėsi likti nuošalyje stebėdama Sirijos pilietinį karą. Bet galiausiai Vašingtonas priėmė sprendimą – amerikiečiai ginkluos sirų sukilėlius. O gal ir ne tik, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC ir AP informacija.

JAV jūrų pėstininkai po pratybų pasiliks Jordanijoje, netoli Sirijos.<br>AP
JAV jūrų pėstininkai po pratybų pasiliks Jordanijoje, netoli Sirijos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-15 09:52, atnaujinta 2018-03-05 12:25

JAV rado formalią priežastį, dėl kurios būtų galima paremti sirų sukilėlius, besipriešinančius Basharo al-Assado režimui.

JAV prezidentas Barackas Obama anksčiau buvo užsiminęs, kad Vašingtono paramos sukilėliai sulauktų, jei pasitvirtintų masinio naikinimo ginklų panaudojimas – tai būtų raudonoji linija. Kad režimas naudoja cheminius ginklus prieš sukilėlius, skelbiama jau keli mėnesiai. Bet iki šiol trūko įrodymų. JAV dabar skelbiasi jų turinčios.

„Mūsų žvalgybos bendruomenė mano, kad B. al-Assado režimas mažu mastu naudojo cheminius ginklus, įskaitant nervus paralyžiuojančią medžiagą zariną, prieš opoziciją daugelį kartų praėjusiais metais”, – sakoma Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Beno Rhodeso pranešime.

„Žvalgybos bendruomenės manymu, iki šiol 100–150 žmonių mirė per užfiksuotas cheminių ginklų atakas Sirijoje”, – pridūrė jis.

Turimus įrodymus Jungtinės Valstijos jau perdavė B. al-Assado režimą remiančiai Rusijai, kuri priešinasi sukilėlių apginklavimui ir bet kokioms priemonėms pažaboti Damaską.

O JAV tai jau ketina daryti. Sukilėliai, kurie pastaruoju metu patiria vieną pralaimėjimą po kito, jau netgi nurodė trokštamų priemonių sąrašą.

Sukilėliams vadovaujantis generolas Salimas Idrisas nesikuklindamas išdėstė, ko reikia pergalei: 200 rusiškų prieštankinių ginklų „Konkurs”, mažiausiai 100 nešiojamųjų priešlėktuvinių raketų, taip pat šimtų tūkstančių vienetų amunicijos lengviesiems ginklams ir JAV palydovinės žvalgybos nuotraukų.

Be to, JAV dar turėtų išmokyti sukilėlius naudotis perduodamais ginklais ir žiūrėti, kad jie patektų vadinamiesiems geriesiems sukilėliams, o ne radikalioms islamistų grupuotėms, kurios mielai kariauja tiek prieš B. al-Assadą, tiek prieš JAV.

O ir parama sukilėliams JAV, regis, neketina apsiriboti. Įtariama, kad sukilėlius, panašiai kaip Libijos karo metu, Amerika gali paremti iš oro. Tokias spėliones sukėlė Jordanijoje vyksiančios pratybos „Energingas liūtas” („Eager Lion”).

Joms pasibaigus mėnesio pabaigoje JAV naikintuvai F-16 ir priešlėktuvinės gynybos sistemos „Patriot” liks Jordanijoje.

Čia taip pat pasiliks pratyboms dislokuotas 26-asis jūrų pėstininkų ekspedicinis dalinys su 2400 kariškių, savo turima artilerija, šarvuočiais bei orlaiviais.

Jūrų pėstininkai paprastai naudojami tiek kaip greitojo reagavimo pajėgos, galinčios žaibiškai stoti į kovą, tiek vietos kariams mokyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.