Egipto protestuotojų minioje – dešimtys išprievartavimo atvejų

Protestuojančio Egipto širdyje – Kairo centre esančioje Tahriro aikštėje – pratrūko grupinių prievartavimų banga. Milijonams egiptiečių išėjus į gatves, reikalaujant prezidento Mohammedo Morsi atsistatydinimo, sausakimšoje aikštėje grupės vyrų tiesiog puola moteris ir jas prievartauja, praneša AP.

Sausakimšoje Tahriro aikštėje vyksta ir grupiniai prievartavimai.<br>AP
Sausakimšoje Tahriro aikštėje vyksta ir grupiniai prievartavimai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2013, 9:18 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:00 AM

Aikštėje susiformavo ir budėtojų grupė, siekianti apsaugoti moteris nuo prievartos. Sekmadienį pranešta net apie 46 išprievartavimus ar bandymus išprievartauti.

Išprievartauta olandė atsidūrė ligoninėje

Dauguma protestuotojų į gatves išeina nusiteikę šventiškai, su šeimomis ir mažais vaikais, mojuodami vėliavomis, pūsdami švilpukus ir dainuodami.

Atėjus nakčiai, atmosfera tampa nebe tokia draugiška. Prastai apšviestoje aikštėje pratrūksta seksualinio smurto prieš moteris banga. Seksualinis priekabiavimas Egiptui būdingas nuo seno, bet įsisiūbavus protesto judėjimams, incidentai tampa dažnesni ir žiauresni.

Penkių vyrų grupė Tahriro aikštėje, iš visų pusių supant miniai, penktadienio naktį užpuolė ir išprievartavo Olandijos pilietę. 22 metų moteris atsidūrė ligoninėje, jai atlikta operacija.

Pirmadienį, lydima artimųjų, olandė buvo parskraidinta į tėvynę. Neoficialiais duomenimis, Egipto prokuratūra dėl įvykio pradėjo tyrimą.

Manoma, kad išprievartauta moteris atliko praktiką vienoje Egipto organizacijoje ir į aikštę išėjo padaryti protesto nuotraukų.

Pirmasis prezidento patarėjas Essamas el Haddadas sakė, kad žmogaus teisių organizacijos pranešė apie penktadienį įvykusius septynis išprievartavimo atvejus. „Šie kriminaliniai nusikaltimai nėra politiškai motyvuoti ar kontroliuojami“, – teigia pareigūnas. Pasak Egipto prezidentūros, tai ženklas, kad minia Tahriro aikštėje tampa nekontroliuojama.

Kai kurie protestuotojai tvirtina, kad valdžia perdeda, kalbėdama apie išprievartavimus, bandydama atbaidyti moteris protestuotojas ir sumenkinti judėjimo reputaciją.

Budi savanoriai

Aikštėje patruliuojanti organizacija „Operacija prieš seksualinį priekabiavimą ir prievartą“ sekmadienį Tahrire užfiksavo 46 grupinio prievartavimo atvejus. „Daugelis atvejų buvo žiaurūs, po kurių reikalingas psichologinis ar medicininis gydymas“, – sakė grupės narys Engy Ghozlanas.

Pirmadienį grupė užfiksavo mažiausiai 17 bandymų išprievartauti. Savanoriai įsikišo į aštuonis iš jų.

Agentūros AP žurnalistas sekmadienį matė grupę vyrų, mojuojančių medinėmis lazdomis ir apsupusių egiptietę moterį. Ji šaukė, po to parkrito ant žemės. Daug vyrų bandė padėti moteriai, bet vyrai su lazdomis niekam neleido prie jos prisiartinti. Neaišku, kas nutiko po to. Žurnalistas nesugebėjo prisiartinti prie moters ir jai padėti.

35 metų protestuotojas Nabilas Mitry, kuris taip pat matė užpuolimą, sakė, kad užpuolikai įžeidinėjo tuos, kas bandė padėti moteriai. Jis skundėsi, kad aikštėje per mažai policijos. Policija daugiausia stovi atokiau, vengdama konfrontacijų su protestuotojais.

Musulmonų brolijos atstovas Gehadas al Haddadas ragino protestuotojus ir visus kitus palaikyti „Operacijos prieš seksualinį priekabiavimą ir prievartą“ iniciatyvą.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.