Buvęs žvalgybininkas smogs atgal?

Johno Chilcoto komisija, tirianti britų prisijungimo prie 2003 metų invazijos į Iraką aplinkybes, gali sulaukti netikėto atkirčio. Prabilti grasina buvęs žvalgybos tarnybos vadovas, žadėjęs tylėti iki mirties, rašo "Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:46 PM

68 metų Richardas Dearlove’as, vadovavęs Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnybai MI6, pastaruosius metus rašė detalią ataskaitą apie įvykius, privedusius iki Irako karo.

Vyras, MI6 vadovavęs 1999–2004 metais, žadėjo laikyti ataskaitą po devyniais užraktais iki pat savo mirties. Po to ja esą būtų galėję naudotis istorikai.

Tačiau dabar R. Dearlove’as persigalvojo. Jis atskleidė galintis paviešinti savo ataskaitą, kurioje yra skandalingų detalių.

Taip R. Dearlove’as esą pasielgtų tokiu atveju, jeigu nesutiktų su ilgai lauktomis sero J.Chilcoto komisijos išvadomis.

R Dearlove’as prieš 2003 metų karinę invaziją į Iraką teikė žvalgybinę informaciją apie tariamus Irako diktatoriaus Saddamo Husseino masinio naikinimo ginklus, kurių vėliau nebuvo surasta.

Manoma, kad MI6 pateiktą informaciją sutirštino tuometė Tony Blairo vyriausybė, nors jos atstovai tai neigia.

Nepaisant to, tikimasi, kad J. Chilcotas kritikuos R. Dearlove’ą dėl MI6 agentų, veikusių Irake, pateiktos žvalgybinės informacijos tikslumo.

R. Dearlove’ui artimi šaltiniai teigia, kad buvęs MI6 vadovas sutinka, jog dalis MI6 informacijos apie masinio naikinimo ginklus buvo netiksli.

Tačiau tuo pat metu R. Dearlove’as esą tikina, kad J. Chilcotas turėtų pripažinti T. Blairo ir tuomečio vyriausiojo jo atstovo spaudai Alastairo Campbello vaidmenį teikiant informaciją žiniasklaidai. Pastaroji prieš invaziją pranešinėjo, kad S. Husseinas gali panaudoti cheminius ginklus prieš britų karius, dislokuotus Kipre.

Buvęs MI6 vadovas esą buvęs nuliūdintas taip išpūstų teiginių. Jo agentai neva kalbėjo tik apie kur kas trumpesnio nuotolio ginklus.

„Tai sero Richardo laiko bomba. Jis norėtų išvengti nesusipratimų ir apginti MI6 garbę”, – kalbėjo vienas saugumo šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.