Sirijoje galingas sprogimas sudrebino Homso miestą, žuvo apie 40 žmonių

Į Homsą, Sirijos vidurio

Sprogimai Homse sutapo su B. al Assado lankymusi buvusiame sukilėlių bastione netoli Damasko - Derijoje.<br>AP
Sprogimai Homse sutapo su B. al Assado lankymusi buvusiame sukilėlių bastione netoli Damasko - Derijoje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 1, 2013, 9:25 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:57 AM

Didžiojoje Britanijoje įsteigta žmogaus teisių gynimo organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), anksčiau skelbusi, jog žuvo 22 žmonės, perspėjo, kad aukų dar daugės, nes daugelio iš maždaug 100 sužeistųjų būklė yra sunki.

Po sprogimų didžiulis ugnies kamuolys iškilo į kelių šimtų metrų aukštį, pridarė daug žalos ir sukėlė paniką tarp gyventojų, kurių dauguma remia prezidentą Basharas al-Assadas.

Vienas gyventojas pasakojo, kad sprogimai buvo tokie stiprūs, kad sueižėjo kai kurių pastatų sienos. Tirštų dūmų ir dulkių stulpas buvo matomas iš toli.

Vaizdo įraše, kurį internete ketvirtadienį įdėjo opozicijos aktyvistai, matyti milžiniškas ugnies kamuolys, iškilęs virš Homso rajonų.

Šie sprogimai Homse rodo kaip kaitaliojasi kariaujančiųjų sėkmė. Nepaisant ryškaus B. al Assado kariuomenės puolimo, sukilėliai vis dar sugeba smogti atgal.

Pasak vieno gubernatoriaus tarnybos pareigūnų Homse apie 10 raketų smogė į Zahros rajoną ir gretimą stadioną, kilo didžiulis gaisras, žuvo žmonių. Pašnekovas prašė neminėti jo pavardės, jis nepateikė ir nuostolių vertinimo.

Vienas Homso gyventojas nurodė, kad po pirmojo sprogimo kiti sprogimai dar griaudėjo ilgiau kaip valandą. Trenksmas buvo girdimas valdantįjį režimą palaikančių gyventojų rajonuose - Vadi Dahabe ir Al Valide, kur armija turi savo sandėlių.

„Raketos krito į šią teritoriją...., armijos sandėliai ėmė sproginėti bet mes nežinome, ar tikrai raketos sukėlė sprogimus“, - sakė jis, taip pat prašęs neminėti jo vardo, bijodamas keršto. Pasak jo, sprogimai buvo tokie stiprūs, kad „sukrėtė ištisas miesto dalis“. Daug kur iš byrėjo langai, skilinėjo sienos.

Sprogimai Homse sutapo su B. al Assado lankymusi buvusiame sukilėlių bastione netoli Damasko - Derijoje; šis vizitas surengtas minint Armijos dieną. Prezidentas pasveikino savo karius, sakydamas, jog yra „tikras pergale“ prieš sukilėlius“.

Daugumą gyventojų sprogimų apimtoje Homso dalyje sudaro alavitai - priklausantys tai pačiai sektai kaip ir prezidentas Basharas al-Assadas.

Musulmonų sunitų kovotojai dažnokai bombomis ir minosvaidžiais atakuoja alavitų rajonus, ypač karinius objektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.