Dėl Interpolo ir JAV perspėjimų uždaromos ambasados (papildyta)

Prie Vakarų šalių ambasadų Jemene stiprinama apsauga

Interpolo duomenimis, pabėgimai iš kalėjimų fiksuoti iš viso devyniose šalyse.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Interpolo duomenimis, pabėgimai iš kalėjimų fiksuoti iš viso devyniose šalyse.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

dpa, AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 4, 2013, 10:55 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:20 AM

Vašingtonas nurodė sekmadienį uždaryti jo ambasadas islamo pasaulyje, o Vokietija, Didžioji Britanija ir Prancūzija mažiausiai dviem dienoms turi uždaryti savo misijas Jemene. 

Kanada paskelbė, kad sekmadienį nedirbs jos ambasada Bangladešo sostinėje Dakoje. 

Paskelbdamas savo perspėjimą Interpolas nurodė įtariantis, kad „al Qaeda“ yra susijęs su pastarojo meto pabėgimais iš kalėjimų devyniose valstybėse, tarp jų - Irake, Libijoje ir Pakistane. 

Pasaulinė policijos agentūra nurodė, kad vien per pastarąjį mėnesį „pabėgo šimtai teroristų ir kitų nusikaltėlių“. 

Interpolas taip pat paprašė 190 savo narių padėti „nustatyti, ar kurie nors iš šių pastarojo meto įvykių yra koordinuoti ir susiję“, ir nedelsiant perduoti bet kokią žvalgybinę informaciją, kuri galėtų padėti užkirsti kelią kitiems incidentams. 

Interpolo perspėjimas pasirodė kitą dieną po to, kai Vašingtonas paskelbė pasaulinį perspėjimą dėl kelionių, nurodydamas „al Qaeda“ planus rugpjūtį smogti JAV interesams Artimuosiuose Rytuose ar Šiaurės Afrikoje. Interpolas, kurio būstinė yra Prancūzijos mieste Lione, pažymėjo, kad rugpjūtį yra atakų Indijoje, Rusijoje ir Indonezijoje metinės. 

Šią savaitę taip pat minimos 15-osios sprogdinimų JAV ambasadose Kenijos sostinėje Nairobyje ir Tanzanijos Dar es Salame metinės. Per tuos išpuolius žuvo daugiau kaip 200 ir buvo sužeista dar tūkstančiai žmonių, daugiausia – afrikiečių. 

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Martinas Dempsey „ABC News“ sakė, kad grėsmės yra nukreiptos prieš Vakarų interesus ir yra „konkretesnės“ už ankstesnes. 

Nors konkretus taikinys nežinomas, „ketinimai atrodo aiškūs“, sakė M. Dempsey ir nurodė: „Ketinimas yra atakuoti Vakarų, ne vien JAV, interesus“. 

Imdamasis atsargumo priemonių JAV valstybės departamentas paskelbė, kad sekmadienį, kuris daugelyje islamo valstybių yra darbo diena, uždaro mažiausiai 22 JAV ambasadas ir konsulatus. 

Vokietija ir Didžioji Britanija vėliau paskelbė, kad jų ambasados Jemene nedirbs sekmadienį ir pirmadienį, o Prancūzija nurodė, kad jos misija šioje valstybėje nedirbs „kelias dienas“. 

Kanada paskelbė, kad imdamasi atsargumo priemonių uždaro misiją Dakoje ir kad „toliau atidžiai stebės įvykius ir imsis atitinkamų saugumo priemonių“. 

JAV pareigūnai, kurių pavardės neskelbiamos, laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad perspėjimas buvo paskelbtas JAV pareigūnams pastarąją savaitę perėmus elektroninę komunikaciją tarp „al Qaeda“ aukšto rango agentų, kurie aptarinėjo smūgius JAV interesams islamo pasaulyje.

Baltieji rūmai dėl terorizmo aktų grėsmės surengė aukšto lygio susitikimą 

Baltieji rūmai šeštadienį surengė aukšto lygio susitikimą dėl terorizmo aktų grėsmės, kuri paskatino Vašingtoną paskelbti perspėjimą dėl kelionių ir laikinai uždaryti savo ambasadas islamo pasaulyje. 

Susitikimas buvo surengtas Interpolui paskelbus pasaulinį perspėjimą dėl saugumo – po su „al Qaeda“ siejamų pabėgimų iš kalėjimų ir mirtininkų išpuolio prie Indijos konsulato Afganistano rytuose esančiame Džalalabado mieste, per kurį žuvo devyni žmonės. 

Susitikime, kuriam pirmininkavo patarėja nacionalinio saugumo klausimais Susan Rice, dalyvavo valstybės sekretorius Johnas Kerry, gynybos sekretorius Chuckas Hagelis  ir teritorinio saugumo sekretorė Janet Napolitano. 

Taip pat dalyvavo CŽV, FTB ir Nacionalinės saugumo agentūros vadovai, JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose (JT), pranešė Baltieji rūmai. 

Prezidentas Barackas Obama nedalyvavo, bet po to buvo apie susitikimą informuotas. 

„Šios savaitės pradžioje prezidentas nurodė savo nacionalinio saugumo komandai imtis visų atitinkamų žingsnių Amerikos žmonėms apsaugoti atsižvelgiant į potencialią grėsmę ... Arabijos pusiasalyje ar kylančią iš jo“, - sakoma pareiškime.

Prie Vakarų šalių ambasadų Jemene stiprinama apsauga

Prie Vakarų šalių ambasadų Jemeno sostinėje Sanoje stiprinama apsauga. Prie diplomatinių atstovybių stovi specialiųjų pajėgų kariai, taip pat tankai. Didesnių saugumo priemonių imtasi prie JAV, Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos ambasadų. Visos jos saugumo sumetimais uždarytos. Daug karių yra ir prie kitų Vakarų šalių objektų, praneša agentūra AFP. 

„Mūsų pajėgose jau buvo padidinta parengtis, tačiau dabar savo budrumą mes dar padvigubinome“, - agentūrai sakė vienas policininkas. Jau nuo savaitės pradžios svarbiausiose gatvėse Sanoje pastatyti užtvarai ir kontrolės postai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.