Pakistane talibai nušovė pareigūnus, kurie tyrė E.Markšaičio ir kitų alpinistų žudynes

Pakistane veikiantys Talibano kovotojai apšaudė grupę policininkų,

Teroristų aukomis tapo ir pareigūnai, tyrę lietuvio ir kitų alpinistų nužudymą.<br>„Reuters“ nuotr.
Teroristų aukomis tapo ir pareigūnai, tyrę lietuvio ir kitų alpinistų nužudymą.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-08-06 17:21, atnaujinta 2018-03-02 03:07

Pakistano Talibanas prisiėmė atsakomybę už birželio 23-iosios naktį priešaušriu įvykdytą ataką, kai policininkais persirengę užpuolikai atakavo antrojo pagal aukštį šalies kalno Nanga Parbato bazinę stovyklą ir nužudė 10 alpinistų iš užsienio bei gidą pakistanietį. Vienas žuvusiųjų buvo Lietuvos alpinistas Ernestas Markšaitis.

Ataka sukrėtė tarptautinę alpinistų bendruomenę, buvo atšauktos kelios ekspedicijos į Pakistaną, be to šalis per alpinizmo sezono įkarštį neteko jos ekonomikai taip reikalingų pajamų.

Pakistano pareigūnų, tyrusių tą ataką, grupė vėlai pirmadienį buvo užpulta neramiame Diamero rajone Gilgito-Baltistano provincijoje, Šiaurės Pakistane. Užpuolikai pradėjo šaudyti į pareigūnų kortežą.

„Nors kol kas nėra suimta jokių svarbių asmenų ryšium su užsieniečių iššaudymu birželio 23 dieną, šie pareigūnai tyrė užsieniečių nužudymą“, – sakė vienas aukšto rango saugumo pareigūnas.

Pakistano Talibano atstovas prisiėmė atsakomybę už minimą išpuolį prieš policiją.

Tarp birželį nužudytų alpinistų yra žmonių iš Kinijos, Lietuvos, Nepalo, Slovakijos ir Ukrainos, taip pat – dvigubą JAV ir Kinijos pilietybę turėjęs asmuo. Vienam kinų alpinistui pavyko pabėgti.

Nanga Parbatas, viena aukščiausių viršukalnių pasaulyje, dėl sudėtingų kopimo sąlygų yra populiarus tarp užsienio alpinistų, bet intensyvėjantis smurtas jau pakenkė potencialiai pelningai turizmo industrijai.

Į kažkada taikius Šiaurės Pakistano rajonus infiltruojasi vis daugiau kovotojų, siekiančių įgyti atramos taškų už savo tradicinių slėptuvių, esančių Pakistano pasienyje su Afganistanu.

Pasak Pakistano dienraščio „Express Tribune“, policija nedelsdama pradėjo žudikų paieškos operaciją.

Dienraščio tinklalapyje nurodoma, kad antradienį priešaušriu iš pasalų buvo nužudytas vyresnysis policijos inspektorius Hilalas Ahmedas ir du už saugumą Chaiber Pachtunkvos provincijos Kohistano rajone atsakingi kariškių pareigūnai – pulkininkas bei kapitonas; taip pat sužeisti du apsaugininkai.

„Pareigūnai važiavo į viešbutį iš komisaro padėjėjo namų, kai juos užpuolė ginkluoti vyrai“, – sakė telefonu dienraščiui „Express Tribune“ policijos generalinio inspektoriaus pavaduotojas.

Anot jo, vieną transporto priemonę vairavo Hilalas Ahmedas, o greta jo sėdėjo pulkininkas, kai į juos pasipylė šūviai. Pirmasis žuvo vietoje, o pulkininkas ir kapitonas – ligoninėje Chilaso mieste, kuris yra Diamero apygardos centras.

„Akivaizdu, jog tai grynai teroro aktas, ir mes juos surasime bet kuria kaina“, – sakė policijos generalinio inspektoriaus pavaduotojas.

Vyresnysis policijos inspektorius Hilalas Ahmedas buvo Svato slėnio gyventojas, neseniai atsiųstas į Diamerą. Nurodoma, jog jis tyręs užsienio alpinistų nužudymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.