Karo su Rusija žaizdos Gruzijoje tebekraujuoja

Prisimindamas penktąsias karo su Rusija metines Gruzijos prezidentas

Vaikai Tbilisyje.<br>"Reuters"
Vaikai Tbilisyje.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

"Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 8, 2013, 11:37 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:00 AM

„Juk faktas, kad be Rusijos rinkos mes vystėmės labai sparčiai“, - vėlai trečiadienį vakare interviu televizijos kompanijai „Rustavi-2“ sakė M.Saakašvilis.

Pasak jo, dabar daug kalbama apie gruziniškų vynų grįžimą į Rusiją, bet „tai bus 0,1 proc. mūsų ekonomikos“.

„Mūsų ekonominėmis rinkomis turėtų būti visos kryptys - Europa, Azija, Artimieji Rytai, Juodosios jūros regionas, o paskui, kaip viena iš alternatyvių pati savaime atsivers ir Rusijos rinka“, - sakė prezidentas ir pabrėžė, kad dėl to „šalis turi tapti konkurencinga“.

M.Saakašvilis taip pat pažymėjo, kad Rusijos ekonomika išgyvena recesiją.

„Ir Rusijos viduje rimta ekonominė krizė, todėl turime būti geros formos, neturime varžyti ekonomikos, neturime teisės stabdyti stambių infrastruktūros projektų, kad nebūtume priklausomi nuo Rusijos“, - sakė jis.

Ypatingasis Gruzijos premjero atstovas santykiams su Maskva Zurabas Abašidzė teigia, kad Gruzija norėtų atkurti diplomatinius santykius su Rusija, bet negali to padaryti, nes Rusija yra pripažinusi Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę.

„Mūsų sprendimas atkurti diplomatinius santykius reikštų, kad mes pripažįstame Abchazijos ir Pietų Osetijos valstybingumą. Mes negalime to padaryti“, - sakė Z.Abašidzė interviu radijui “Rusijos balsas“.

2008 metų rugpjūtį įvykęs karas Kaukaze sukūrė užburtą ratą Rusijos ir Gruzijos santykių srityje, sakė jis.

„Rusija neketina anuliuoti Abchazijos ir Pietų Osetijos, kaip suverenių valstybių, pripažinimo. O Gruzija niekada to netoleruos … Niekas nežino, kaip ši situacija gali likti neišspręsta, bet mes ieškome sprendimo“, - nurodė Z.Abašidzė.

Tačiau jis mano, kad Rusijos ir Gruzijos politinės problemos bei diplomatinių santykių nebuvimas neturi trukdyti laipsniškam dvišalių kontaktų atkūrimui.

„Mes manome, kad turėtumėme žvelgti į ateitį ir žengti po vieną žingsnelį pernai pradėtame dialoge“, - nurodė Gruzijos premjero pasiuntinys.

Jis atkreipė dėmesį į pastarojo meto pažangą atkuriant dvišalius prekybinius ir kultūrinius ryšius.

„Tiesą sakant, mūsų eksportas atkuriamas. Galiausiai Rusijos verslininkai Gruzijoje niekada nesusidūrė su jokiomis problemomis, net po karo. Čia dirba maždaug 200 Rusijos kompanijų ir, kiek žinau, jos problemų neturi“, - sakė Z.Abašidzė.

„Gruzija jau 2011 metais atsisakė vizų režimo ir Rusijos piliečiai gali keliauti be vizų. Mūsų produktai lėtai, bet užtikrintai grįžta į Rusiją. Mūsų transporto kompanijos svarsto visišką eismo atnaujinimą, reguliarius skrydžius ir tiesioginį automobilių eismą. Mes tikimės, kad Rusija sušvelnins vizų formalumus tam tikroms Gruzijos piliečių kategorijoms“, - nurodė jis.

Pasak jo, į Gruziją atvykstančių rusų turistų skaičius didėja su kiekviena diena. „Rusijos transporto priemonės prie sienos stovi eilėje, o Rusijos turistų, atvykstančių į Gruziją, skaičius išaugo 30-40 procentų“, - pridūrė pareigūnas.

„Visų svarbiausia, kad mūsų žmonės niekada neturėjo abipusių fobijų“, - pabrėžė jis.

Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę Maskva pripažino prieš penkerius metus po trumpo penkių dienų karo, kai Rusijos pajėgos buvo įžengusios toli į Gruzijos teritoriją, kad sužlugdytų Tbilisio bandymą karine jėga susigrąžinti Pietų Osetijos kontrolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?