Pokalbis su Baltųjų rūmų darbuotoju pakeitė B.Obamos sprendimą

JAV prezidentas Barackas Obama planavo pradėti karinę operaciją prieš Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimą be Kongreso pritarimo, bet pakeitė savo nuomonę penktadienį vakare po derybų su Baltųjų rūmų personalo vadovu Denisu McDonoughu, rašo „Business Insider“, remdamasis valstybės vadovo administracijos šaltiniais.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-09-02 08:50, atnaujinta 2018-03-01 15:01

Prezidento patarėjai saugumo klausimais manė, kad B.Obama paskelbs jiems apie savo ketinimą pradėti karinę intervenciją Sirijoje be Kongreso leidimo. Tačiau prezidentas pranešė apie savo planus siekti Kongreso pritarimo.

„Pagal Konstituciją atsakomybė už karo paskelbimą gula ir ant Kongreso pečių. Mes džiaugiamės, kad prezidentas siekia leidimo karinei intervencijai“, - teigiama Kongreso respublikonų rūmų pareiškime.

Jau skelbta, kad šeštadienį B.Obama nusprendė oficialiai paprašyti įstatymų leidėjų pritarimo kariniam smūgiui prieš Siriją ir pateikė šalies Kongresui rezoliucijos, leidžiančios naudoti karinę jėgą Sirijoje, projektą. Būtinybę pradėti intervenciją B.Obama aiškino tuo, kad B. al Asado režimo veiksmai pažeidžia tarptautines normas.

Manoma, kad Atstovų rūmai ir Senatas balsuos dėl minėtos rezoliucijos ne anksčiau kaip rugsėjo 9 dieną. Tačiau, kaip sakė vienas patikimas šaltinis, Baltųjų rūmų vadovas gali priimti sprendimą dėl karinės operacijos pradžios ir be Kongreso pritarimo.

Tuo tarpu, vieno Sirijos Nacionalinės koalicijos atstovo nuomone, sukilėlius nuvylė JAV prezidento sprendimas siekti Kongreso pritarimo karinei operacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.