Rusų politikai nori įtikinti kolegas iš Amerikos nesmogti Sirijai

Sirijos draugai“ susitiks sekmadienį Romoje 

Amerikiečiai jau telkia pajėgas aplink Siriją.<br>AP nuotr.
Amerikiečiai jau telkia pajėgas aplink Siriją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „Interfax“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 2, 2013, 8:37 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:39 PM

Abeji Rusijos parlamento rūmai pasiryžę siųsti savo delegacijas, sakė ji per Valstybės Dūmos ir Federacijos Tarybos susitikimą su prezidentu Vladimiru Putinu.

„Iniciatyva labai savalaikė ir teisinga, – pažymėjo V.Putinas. – Tikrai, norint geriau suprasti vienas kitą, nėra kito kelio, tik tiesus atviras dialogas su argumentais, savo pozicijos išdėstymu“.

„Žinoma, mūsų kolegos amerikiečiai galėtų geriau suprasti, pajusti, kuo pagrįsta Rusijos Federacijos pozicija, išklausyti mūsų argumentus“, – sakė prezidentas.

„Neprošal būtų, savaime suprantama, pasiklausyti ir mūsų partnerių amerikiečių. Ir apskritai, toks dialogas tarp parlamentų, be abejo, bus sudėtinė Rusijos ir Amerikos santykių plėtros dalis“, – pareiškė V.Putinas.

Sirijos draugai“ susitiks sekmadienį Romoje 

Sirijos opoziciją palaikančių vyriausybių aukšto rango diplomatai sekmadienį susitiks Romoje. Apie tai pranešė Italijos naujienų agentūra ANSA, remdamasi „diplomatiniais šaltiniais“. 

Pasak ANSA, šis susitikimas, tikriausiai, bus surengtas „užsienio reikalų ministrų lygiu“. 

Italijos vyriausybė šio pranešimo nekomentavo. 

„Sirijos draugais“ vadinamą grupę sudaro 11 valstybių, tarp kurių yra ir JAV bei Prancūzija, kurios abi palaiko karinius veiksmus prieš Sirijos režimą. Šiai grupei priklauso ir Didžioji Britanija, Turkija, Kataras ir kitos šalys. 

Italijos nuomone, bet kuri karinė intervencija leistina tik ją sankcionavus Jungtinėms Tautoms. 

„Hezbollah“ mobilizuoja savo pajėgas

Libane veikianti šiitų grupuotė „Hezbollah“, Sirijos režimo sąjungininkė, perdislokuoja savo pajėgas, kai laukiama JAV smūgio Damaskui. Tai tvirtino liudininkai Libane.

Sirijos režimui palankus dienraštis „Al-Akhbar“ pirmadienį paskelbė, kad minima grupuotės „pašaukė visus savo karininkus ir narius užimti savo pozicijas“.

Anot Tyro (Suro) gyventojų, bendravusių su naujienų agentūrai AFP, atrodo, kad paskelbta generalinė „Hezbollah“ narių mobilizacija, nors viešai šis judėjimas apie tai ir nepranešė.

Daugelis „Hezbollah“ kovotojų per pastarąsias penkias dienas dingo iš savo kaimų; sustiprintos saugumo priemonės prie grupuotės štabų ir postų, sakė vietiniai gyventojai.

Panaši padėtis ir grupuotės tvirtovėje – Bekato slėnyje Libano rytuose. Gyventojai ir kovotojai pasitraukė iš savo postų, išsijungė savo mobilaus ryšio telefonus, kad jų niekas nesusektų.

Pietiniuose Beiruto priemiesčiuose patyrusius kovotojus įvažiuojančių automobilių kontrolės postuose pakeitė paaugliai.

Sirijos režimą atvirai palaikanti „Hezbollah“ yra pasiuntusi savo kovotojus kautis kartu su Sirijos vyriausybės pajėgomis prieš sukilėlius, siekiančius nuversti prezidentą Basharą al-Assadą.

Pasak grupuotės eksperto Wadah Charara, „Hezbollah“ turi apie 30 tūkst. kovotojų, iš kurių apie 10 tūkst. turi kovinės patirties.

Manoma, kad nuo 800 iki 1200 „Hezbollah“ kovotojų šiemet anksčiau kovėsi Sirijos režimo pusėje, kai buvo siekiama atsiimti Kusairo miestą Homso provincijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.