Prancūzijos premjeras teigia, kad parlamente balsavimo dėl Sirijos nebus

Už ataką atsakingas tik režimas

Prancūzijos premjeras Jeanas-Marcas Ayrault (kairėje) teigia, kad Prancūzija veiks pati.<br>AP nuotr.
Prancūzijos premjeras Jeanas-Marcas Ayrault (kairėje) teigia, kad Prancūzija veiks pati.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 3, 2013, 9:53 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:34 PM

„Basharo al Assado režimas rugpjūčio 21-ąją įvykdė tai, kad nepataisoma“, - pirmadienį sakė J.-M.Ayrault.

Už ataką atsakingas tik režimas

Premjeras, kuris susitiko su įtakingais parlamentarais aptarti Sirijos krizės, sakė, jog prezidentas Francois Hollande'as „tęsia pastangas koalicijai kuo greičiau suburti“, kad Sirijos režimas būtų nubaustas už tą ataką.

Tačiau jis pridūrė, jog „nėra abejonių, kad Prancūzija veiks pati“.

„Prezidentui spręsti, ar turėtų būti surengtas balsavimas“, - sakė J.-M.Ayrault apie neeilinę parlamento sesiją.

Pasak premjero, trečiadienį jokio balsavimo nebus, nes iki to laiko koalicija tikriausiai dar nebus suformuota.

Prancūzų žvalgybininkų ataskaitoje, kuri buvo paskelbta pirmadienį, sakoma, kad per rugpjūčio 21-osios ataką Sirijoje buvo „masyviai naudojami cheminiai agentai“ ir kad atsakingas gali būti tiktai režimas.

Ataskaitoje, kuri buvo viešai paskelbta po premjero Jeano-Marco Ayrault susitikimo su parlamentarais, sakoma, kad „Sirijos režimas surengė ataką prieš kai kuriuos opozicijos junginių kontroliuojamus Damasko priemiesčius, derindamas įprastines priemones su masyviu cheminių agentų panaudojimu“.

Smogė sukilėlių rajonui

Dokumente nurodoma, kad remdamasi filmuota medžiaga prancūzų žvalgyba suskaičiavo mažiausiai 281 žuvusįjį, bet pranešimai apie iki 1,5 tūkst. žuvusių žmonių atitinka tokio masto cheminių ginklų panaudojimą.

„Įsakyti (įvykdyti) rugpjūčio 21-osios ataką ir (ją) įvykdyti galėjo tik režimas, - teigiama ataskaitoje. - Manome, kad Sirijos opozicija neturi pajėgumų įvykdyti tokio masto operacijos su cheminiais agentais“.

Šaltinis vyriausybėje atskirai sakė, jog žvalgybos pareigūnai priėjo prie išvados, kad per tą ataką panaudotos raketos buvo paleistos iš režimo kontroliuojamų rajonų.

„Vaizdai rodo, kad raketų paleidimo zoną kontroliavo režimas, o smūgių zoną - sukilėliai“, - sakė šaltinis.

B.al Assadas grasina

Sirijos lyderis Basharas al Assadas pirmadienį interviu prancūzų laikraščiui „Le Figaro“ perspėjo, kad Vakarų kariniai smūgiai gali išprovokuoti „regioninį karą“ Artimųjų Rytų „parako statinėje“.

Jis taip pat sakė, kad Prancūzija susidurs su „atgarsiais“, jeigu dalyvaus JAV vadovaujamuose planuose imtis karinių veiksmų dėl įtariamos cheminės atakos, kurią praėjusį mėnesį, kaip teigiama, įvykdė B.al Assado režimas.

„Artimieji Rytai yra parako statinė ir padegamoji virvelė trumpėja“, - sakė B.al Assadas laikraščio korespondentui Damaske, duodamas retą interviu Vakarų žinaisklaidai.

„Negalime kalbėti tik apie Sirijos atsaką, (turime kalbėti ir apie tai), kas gali nutikti po pirmojo smūgio. Niekas nežino, kas nutiks, - sakė B.al Assadas. - Visi praras situacijos kontrolę, kai tik parako statinė sprogs. Išplis chaosas ir ekstremizmas. Yra regioninio karo rizika“.

B.al Assadas taip pat sakė, kad Prancūzija, kuri sakė esanti pasirengusi paremti Vašingtoną ir grasino kariniais smūgiais dėl įtariamos cheminės atakos rugpjūčio 21 dieną, turėtų apgalvoti tokių veiksmų pasekmes.

„Kad ir kas veikia prieš Sirijos ir jos piliečių interesus, yra priešas. Prancūzijos liaudis nėra mūsų priešė, bet jos valstybės politika yra priešiška Sirijos liaudžiai“, - sakė jis.

„Tiek, kiek Prancūzijos valstybės politika yra priešiška Sirijos liaudžiai, ši valstybė bus jos priešas ... Bus atgarsių, žinoma, negatyvių, Prancūzijos interesams“, - pareiškė jis.

Pabėgėlių daugėja

Daugiau kaip 2 mln. sirų jau pabėgo iš karo draskomos savo šalies, antradienį paskelbė Jungtinių Tautų (JT) agentūra, kuri atkreipė dėmesį, kad pabėgėlių skaičius, lyginant su tuo, aks buvo prieš metus, yra išaugęs kone dešimteriopai.

Sirija praranda moteris, vaikus ir vyrus, kurie kerta sienas dažnai turėdami ne ką daugiau nei drabužiai, kuriuos vilki“, - sakoma UNHCR pareiškime, kuriame pažymima, kad 2012 metų rugsėjo 3 dieną agentūra buvo užregistravusi tik 230671 pabėgėlį iš Sirijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: prezidento rinkimai – intriga išlieka?