Rusijos radarai užfiksavo dvi raketas, iššautas į Sirijos pusę

Rusijos radarai užfiksavo du balistinius „objektus“, iššautus iš Viduržemio jūros vidurio į rytinę pusę. Apie tai pranešė Rusijos krašto apsaugos ministerija.

Izraelio kariškiai sakė „nežinantys“ apie jokį raketų paleidimą Viduržemio jūros rytuose.<br>"Reuters" nuotr.
Izraelio kariškiai sakė „nežinantys“ apie jokį raketų paleidimą Viduržemio jūros rytuose.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2013, 1:34 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:25 PM

Įspėjimą apie objektus atsiuntė radaras netoli Juodosios jūros, skirtas aptikti raketoms iš Europos ir Irano. Rusijos naujienų agentūra RIA nenurodo, iš kur raketos buvo paleistos ir ar buvo padaryta kokia nors žala.

„Objektų trajektorija eina iš centrinės Viduržemio jūros dalies link rytinės pakrantės“, - sakė ministerijos atstovas.

Rusijos ambasada Sirijoje agentūrai „Reuters“ sakė, kad Damaske nėra jokių atakos požymių ar sprogimų.

Izraelio kariškiai sakė „nežinantys“ apie jokį raketų paleidimą Viduržemio jūros rytuose.

Sirijos ankstyvojo įspėjimo radarų sistema taip pat neužfiksavo jokių raketų, skrendančių į Sirijos teritoriją, teigė šaltinis iš Sirijos saugumo, kurį citavo Libano televizija „al-Manar“.

Raketas Rusijos radarai užfiksavo 10 val. 16 min. Maskvos laiku.

Vieninteliai britai patvirtino, kad apie raketas žino, bet jų šalis niekaip nesusijusi su jų paleidimu.

Vėliau Izraelis atsisakė savo žodžių ir patvirtino, kad jie kartu su JAV atliko bandymus.

„Raketos buvo paleistos iš Viduržemio jūros ir sėkmingai susektos radaru Izraelio teritorijoje“, - aiškino Izraelio krašto apsaugos ministerijos atstovas.

Pasak jo, raketos „Anchor“ ir priešraketinės gynybos sistemų „Hetz-2“ ir „Hetz-3“ patikrinimas praėjo sėkmingai.

Mini tik vieną raketą

Kaip praneša BNS, raketa, kuri antradienio rytą buvo paleista Viduržemio jūroje, buvo dalis bendrų JAV ir Izraelio karinių pratybų, kurios buvo surengtos Vašingtonui rengiantis karinei intervencijai Sirijoje.

„Izraelio gynybos ministerija ir Amerikos MDA (priešraketinės gynybos agentūra) antradienį, 9 val.15 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, sėkmingai paleido „Ankor“ tipo raketą, valdomą radaru“, – sakoma paskelbė Izraelio gynybos ministerijos pranešime.

„Bandymas buvo atliktas Viduržemio jūroje ir valdomas iš kariuomenės bazės centrinėje Izraelio dalyje“, – nurodoma jame.

Pareiškime minima tik viena raketa.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija, kurią citavo rusų naujienų agentūros, anksčiau pranešė, kad jos išankstinio raketų aptikimo sistemos antradienį ryte užfiksavo dviejų balistinių raketų paleidimą iš centrinės Viduržemio jūros dalies rytinės pakrantės link.

Bandyme dalyvavo nauja raketos „Ankor“ (Žvirblis) versija, „jis buvo atliktas ... bandomojoje atkarpoje Viduržemio jūroje“, sakoma atskirame Izraelio gynybos ministerijos pranešime.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, buvo bandomos raketos sekimo galimybės.

Rusijos naujienų agentūros informavo, kad gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė prezidentui Vladimirui Putinui apie incidentą, kuris įvyko augant Vakarų šalių karinių veiksmų grėsmei Sirijoje.

Vakarų politiką Sirijos atžvilgiu kritikuojantis V.Putinas išsakė rimtų abejonių, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas  galėtų būti prisidėjęs prie rugpjūčio 21 dienos įtariamos cheminės atakos, po kurios pasigirdo raginimai imtis karinių veiksmų prieš valdantįjį režimą.

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį nusprendė prašyti Kongreso leidimo kariniams veiksmams Sirijoje, taip nuramindamas būgštavimus, jog Vakarai gali nedelsiant smogti B.Assado vyriausybei.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį sakė, jog žydų valstybė yra pasiruošusi „bet kokiam galimam scenarijui“ kaimyninėje Sirijoje, tačiau prezidentas Shimonas Peresas atmetė Izraelio dalyvavimo kokioje nors karinėje intervencijoje galimybę.

„Ne Izraeliui dera priiminėti sprendimus dėl Sirijos, mūsų padėtis unikali, dėl įvairių priežasčių vieningai sutarta, kad Izraelis nedalyvaus. Ne mes sukūrėme tokią padėtį Sirijoje“, – kalbėjo jis.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.