Amerikos smūgio Sirijai laukia ir džihadistai

Prieš Basharo al-Assado režimą Sirijoje kovojančios grupuotės, regis, turėtų džiūgauti, kad Vašingtone planuojama smogti Damaskui. Bet kai kurie sukilėliai skuba slėptis. Kodėl? Remdamasis BBC ir AP apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Sirų sukilėlių gretose esama ir daug JAV bauginančių radikalų, kurie galbūt ne veltui baiminasi amerikiečių įsikišimo.<br>AP nuotr.
Sirų sukilėlių gretose esama ir daug JAV bauginančių radikalų, kurie galbūt ne veltui baiminasi amerikiečių įsikišimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2013, 8:19 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:06 PM

Jau kelias savaites kalbama apie būsimą JAV smūgį Sirijos režimui. Žinoma, sparnuotųjų raketų „Tomahawk” lietus ant Sirijos karinių bazių ir štabų sunkiai sužeistų režimą – pagrindinį džihadistų priešą. Galbūt net mirtinai.

Bet galimas karinis smūgis, kurio ateitis dabar priklauso nuo JAV kongresmenų valios, ekstremistus, priešingai, tik gąsdina.

Mat daugelis po islamo vėliava kovojančių džihadistų yra įsitikinę, kad tikrasis antskrydžių taikinys – būtent per pustrečių metų trunkantį pilietinį karą susiformavę būriai islamistų kovotojų.

Amerikos galvos skausmas

„Artėjanti JAV ataka bus nukreipta prieš „al-Nusros fronto” ir „Islamiškosios Irako ir Levanto valstybės” (ISIL) pozicijas”, – tokia žinutė rugpjūčio 25-ąją pasirodė vienoje džihadistams priskiriamų „Twitter” paskyrų.

Žinutėje taip pat buvo suminėti, kaip manoma, pagrindiniai JAV taikiniai – Sirijos priešlėktuvinės gynybos sistemos, transporto priemonės, balistinių raketų „Scud” sandėliai, kuriuose laikomi cheminiai ginklai.

Bet „antroji smūgių sparnuotosiomis raketomis banga” taikysis į ISIL treniruočių stovyklas, įtakingus džihadistų lyderius ir šarijos teismus.

Baltieji rūmai atkakliai įtikinėja, kad bet kokie kariniai veiksmai būtų riboti – jais tik už cheminio ginklo panaudojimą prieš civilius būtų nubaustas B.al-Assado režimas.

Bet Vašingtone iš tiesų būgštaujama dėl gausėjančių džihadistų gretų ir vis įvairesnės jų turimos ginkluotės. Būtent dėl to JAV sukilėlių atvirai taip ir neparėmė.

Įspėjimai dėl siųstuvų

Nuspėti, ar Amerika iš tiesų turi planų smogti ir Sirijoje veikiantiems ekstremistams, kol kas neįmanoma.

Tačiau džihadistai, regis, nerizikuoja.

„Negi manote, kad mes pasitikime amerikiečiais? – neseniai esą pareiškė kovotojas iš grupuotės „Liwa al-Islam”. – Jie davė dvi savaites B.al-Assadui patraukti pajėgas iš bazių.

Žinome, kad mes esame tikrasis taikinys.”

Ruošiantis esą neišvengiamiems smūgiams džihadistų grupuočių vadovams jau įsakyta nuolat judėti ir nesitelkti į didesnius, iš oro lengviau susekamus būrius.

Be to, bijoma, kad ant ekstremistų lyderių automobilių JAV ir jų sąjungininkų agentai gali pritvirtinti nedidelius siųstuvus, kurie nukreiptų raketas tiksliai į taikinį.

Esą tokia taktika jau buvo sėkmingai panaudota genčių regione Pakistano ir Afganistano pasienyje bei Gazos Ruože.

Netiesiogiai kaltina Vakarus

„Visi lyderiai turi nuolat keisti savo buvimo vietą ir taip klaidinti šnipus, – rašoma vienoje rekomendacijoje džihadistams Sirijoje. – Būtina vis kitur melstis ir atlikti įprastas užduotis. Nesirodyti viešai.”

Analitikų teigimu, džihadistų grupuotės į Vakarų šalis žvelgia itin įtariai ir atšiauriai.

Kai kurie kovotojų lyderiai netgi kaltina JAV ir amerikiečių sąjungininkus netiesiogiai prisidėjus prie rugpjūčio 21-osios dujų atakos Damasko priemiesčiuose. Esą „Vakarai uždegė B.al-Assadui žalią šviesą”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.