Vašingtonas baigia derinti smūgio Sirijai detales (papildyta)

J.Kerry ragina pasaulį veikti 

Amerikiečių smūgio laukia ne tik civilizuotas pasaulis, bet ir Sirijos režimas - vyksta pasirengimas galimai atakai.<br>AP nuotr.
Amerikiečių smūgio laukia ne tik civilizuotas pasaulis, bet ir Sirijos režimas - vyksta pasirengimas galimai atakai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 4, 2013, 8:59 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:06 PM

Šią savaitę Kongresas svarsto prezidento Baracko Obamos prašymą suteikti leidimą kariniam atsakui į įtariamą Sirijos režimo cheminių ginklų panaudojimą prieš savo paties žmones.

Senato Užsienio ryšių komitetas performulavo Baltųjų rūmų pateiktą rezoliuciją, kad būtų leidžiama „ribotai ir sustyguotai naudoti Jungtinių Valstijų ginkluotąsias pajėgas prieš Siriją“. Tai rodo AFP gauta projekto kopija.

Šia rezoliucija suteikiamas leidimas „baigsis 60 dienų po šios bendros rezoliucijos priėmimo datos, išskyrus tai, kad prezidentas gali pratęsti, vienam 30 dienų periodui, tokį leidimą“, jei manys, kad tai būtina tokių karinių operacijų įvykdymui.

„2-uoju skyriumi suteiktais įgaliojimais neleidžiama naudoti Jungtinių Valstijų ginkluotųjų pajėgų Sirijos teritorijoje kovinių operacijų tikslu“, - priduriama projekte.

Komiteto pirmininkas senatorius Robertas Menendezas, demokratas, kuris sakė remiantis B.Obamos planą panaudoti jėgą prieš Basharo al Assado režimą ir kurio biuras projektą parengė drauge su darbuotojais iš respublikonų senatoriaus Bobo Corkerio komiteto, sakė, jog tikisi, kad balsavimas dėl projekto įvyks trečiadienį.

Atstovų Rūmų demokratai antradienį paskelbė savo pačių bendrą rezoliuciją dėl karinės intervencijos Sirijoje su griežtu 60 dienų terminu intervencijai ir, kaip atrodo, be galimybės jo pratęsti.

Kongresas po vasaros atostogų grįžta rugsėjo 9 dieną. Senato lyderiai yra sakę, kad ketina kitą savaitę surengti balsavimą dėl šios rezoliucijos, o Atstovų Rūmų lyderiai yra sakę, kad siekia veikti greitai, bet terminų nenurodė.

J.Kerry ragina pasaulį veikti 

Amerikos prezidento B.Obamos padėjėjai antradienį paragino įstatymų leidėjus paremti karinius smūgius Sirijai, kad būtų sustiprintos Amerikos pozicijos pasaulyje, ir perspėjo kitas šalis, tokias kaip Iranas.

Kalbėdamas Senato Užsienio santykių komitete, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ugningai pažadėjo įstatymo leidėjams nepasiduoti „kabinetiniam izoliacionizmui“ po praėjusio mėnesio cheminės atakos Damasko priemiestyje, per kurią, kaip nurodo JAV, žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių. 

„Dabar ne laikas kabinetiniam izoliacionizmui. Dabar ne laikas būti skerdynių žiūrovais. Nei mūsų šalis, nei mūsų sąžinė negali sau leisti tylos kainos“, - sakė J.Kerry. 

Jis perspėjo, kad kitos šalys, tokios kaip Iranas ir Šiaurės Korėja, kritikuojamos dėl numanomų branduolinių programų, atidžiai stebi įvykius. 

„Jos klausosi mūsų tylos“, - pareiškė J.Kerry per kartais ugningus debatus su savo buvusiais kolegomis Senate. 

Panašiai kalbėjo ir JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis, kuris sakė, kad JAV atsisakymas veikti po to, kai B.Obama cheminių ginklų panaudojimą aiškiai pavadino „raudona linija“, pakirstų pasitikėjimą Amerika užsienyje. 

„Jungtinių Valstijų žodis turi kažką reikšti. Tai gyvybiškai svarbi valiuta užsienio santykių ir tarptautinių bei sąjungininkų įsipareigojimų (srityje)“, - pabrėžė Ch.Hagelis. 

Per ankstesnes Baltųjų rūmų derybas su Kongreso lyderiais B.Obama išreiškė viltį, kad Kongreso balsavimai dėl leidimo „proporcingiems“ ir „ribotiems smūgiams“ Sirijai įvyks jau kitą savaitę. 

Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris ir daugumos lyderis Ericas Cantoras - įtakingi respublikonai, kurių santykiai su B.Obama vidaus politikos klausimais buvo šalti, - šį kartą sakė, kad parems prezidento planą. 

„Tai dalykas, kurį Jungtinėms Valstijoms, kaip šaliai, reikia padaryti“, - sakė J.Boehneris, kuris paragino kolegas respublikonus pasekti jo pavyzdžiu. 

Tačiau didelius visuomenės būgštavimus dėl puolimo į dar vieną užsienio konfliktą parodė ir tai, kad svarstymus kelis kartus pertraukė protestuotojai. 

J.Kerry įėjus į sausakimšą salę, vienas vyras rausvais marškiniais sušuko: „Sakykit „ne“ karui Sirijoje. Mes negalime sau leisti dar vieno karo, mums reikia sveikatos apsaugos“. 

Antradienį paskelbti dviejų apklausų rezultatai parodė didelį nepritarimą JAV intervencijai į šią krizę. 

Maždaug 48 proc. amerikiečių per „Pew Research Center“ apklausą sakė, kad nepritaria „kariniams smūgiams iš oro“, o pritarimą jiems pareiškė tik 29 proc. respondentų. 

Per „The Washington Post“ ir ABC apklausą raketiniams smūgiams nepritarė beveik šeši iš dešimties respondentų.  

Prancūzija ruošia „planą B“

Prancūzija padidins paramą Sirijos opozicijai, jeigu Amerikos Kongresas nepritars karinei operacijai, teigė Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as.

F.Hollande'as yra vienas iš pagrindinių tarptautinių lyderių, raginančių surengti karinę operaciją Sirijoje dėl cheminės atakos, per kurią, Paryžiaus ir Vašingtono teigimu, rugpjūčio 21 dieną žuvo tūkstančiai žmonių. 

„Jeigu (Kongreso) sprendimas bus neigiamas, tada mes neveiksime vieni, tačiau prisiimsime atsakomybę padidindami paramą Sirijos opozicijai“, - sakė F.Hollande'as. 

F.Hollande'as pripažino, kad vis dar tikisi, jog bus sudarytas tarptautinis aljansas, kurio sudėtyje bus Europos ir arabų šalys bei JAV. 

„Laukiu atsakymo (iš JAV), nes tai turės pasekmių sąjungai, kurią mes turėsime sudaryti“, - žurnalistams sakė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.