Parama smūgiams Sirijai didėja

Jungtinės Valstijos ir

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, dpa, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 8, 2013, 12:27 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:24 PM

Ir Vašingtonas, ir Paryžius šeštadienį sakė, kad vis daugiau šalių paremia būtinybę imtis karinių veiksmų, ES šalims pasmerkus „tą cinišką cheminių ginklų panaudojimą“.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry po Lietuvoje surengtų derybų su ES užsienio reikalų ministrais sakė, kad šalių, kurios yra pasirengusios imtis karinių veiksmų, skaičius dabar yra „dviženklis“. Po to susitikimo ES ministrai paskelbė raginimą imtis veiksmų prieš Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą.

ES tiesiogiai neparėmė karinių veiksmų, bet J.Kerry sakė, kad jį „padrąsino“ šis „labai stiprus pareiškimas“. „Virtinė šalių, (nusakoma) dviženkliais skaičiais yra pasirengusi imtis karinių veiksmų“, - sakė jis.

„Imtis karinių veiksmų yra pasirengusios daugiau šalių, nei realiai galėtume panaudoti kariniams veiksmams, kokie yra svarstomi“, - pridūrė J.Kerry.

JAV kaltina B.al Assado režimą per rugpjūčio 21 dienos ataką prie Damasko dujomis išnuodijus daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių.

B.Obama tęsia pastangas gauti Kongreso pritarimą

Likus kelioms dienoms iki debatų Kongrese pradžios, JAV prezidentas B.Obama pradeda didelę agitacinę kampaniją, kad gautų pritarimą planuojamai intervencijai į Siriją. Baltųjų rūmų duomenimis, jis pirmadienį duos interviu šešioms televizijos stotimis. Antradienio vakarą B.Obama iš Ovalinio kabineto kreipsis į gyventojus. Jau ir šeštadienį jis kassavaitinėje savo kalboje per radiją agitavo už ribotą karinę operaciją prieš Damasko režimą.

Be to, prezidentas ir jo komanda tęs pokalbius telefonu ir konsultacijas už uždarų durų su Kongreso nariais. „New York Times“ teigimu, tai yra didžiausia tokia kampanija nuo 2009 metų, kai B.Obamai Kongrese reikėjo prastumti savo sveikatos reformą.

Anot žiniasklaidos, B.Obamai šiuo metu tenka nerimauti, kad kongresmenai nepritars kariniams veiksmams Sirijoje. Pirmiausiai Atstovų Rūmuose pastebimas didelis pasipriešinimas intervencijai. 218 parlamentarų jau davė suprasti, kad balsuos prieš karinį smūgį arba yra linkę balsuoti „prieš“. Tam, kad intervencijai būtų pritarta, arba ji būtų atmesta, reikalingi 217 balsų. Senate šansai yra geresni, tačiau ir čia ne šimtaprocentiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.