Teroristai jau išmanesni ir už valdžią

Nairobio prekybos centrą užgrobę teroristai supranta viešųjų ryšių svarbą. Socialiniame tinkle „Twitter” skelbdami informaciją apie įvykių eigą, jie tyčiojasi iš kerėpliško Kenijos kariuomenės darbo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-26 06:00, atnaujinta 2018-02-21 19:18

Įkaitų drama prabangiame Kenijos sostinės prekybos centre „Westgate” vakar persirito į penktą parą. Kol kas pripažinta, kad per įstaigos užgrobimą šeštadienį žuvo 62 asmenys, o 175 buvo sužeisti.

Kariuomenė kontroliuoja prekybos centrą. Kariškiai valo centrą. Apgultis beveik baigta. Tokios antraštės žiniasklaidoje mirga nuo pirmadienio, nes taip tvirtina Kenijos valdžia.

Bet dešimtys įkaitų kaip buvo teroristų rankose, taip ir liko. Negana to, užgrobimo ir žudynių kaltininkai – teroristų grupuotė „Al Shabab” – viešai tyčiojasi iš kariuomenės pastangų.

Socialiniame tinkle „Twitter” užvakar paskelbta nuotrauka, kurioje grupuotės nariai vaikštinėja prekybos centro alėjomis. Jų veidai – ramūs ir šaltakraujiški.

„Kenijos valdžia pademonstravo prastą krizės valdymą. „Al Shabab” sėkmingai triuškina jos patikimumą, paneigdama kariuomenės tvirtinimus”, – pažymėjo Vašingtone dirbantis „Al Shabab” ekspertas Daveedas Gartensteinas Rossas.

Vienu momentu, tarsi iš bejėgiškumo, Kenijos pareigūnai paprašė visuomenės ignoruoti „Al Shabab” skelbiamas žinutes.

Anot ekspertų, tai nestebina. Teroristinės grupuotės paprastai kur kas geriau už valstybines institucijas moka naudotis socialine žiniasklaida.

Šis viešumo kanalas joms itin svarbus. Skelbdami savo informaciją ekstremistai menkina vyriausybių patikimumą, papildo ir plačiau paskleidžia žinią, kurią savaime siunčia jų įvykdytas išpuolis.

Pasak terorizmo analitiko iš JAV J.M.Bergerio, Nairobyje įkaitus pagrobę teroristai – itin sumanūs.

„Žmogus, kuris prižiūri grupuotės „Twitter” paskyrą, veikiausiai aukoja daug energijos, kad „Al Shabab” pavadinimas mirgėtų spaudos antraštėse”, – kalbėjo amerikietis, nuolat stebintis „Al Shabab” internetinę veiklą.

Tiesa, ekspertai pastebėjo ir vieną „Al Shabab” viešųjų ryšių klaidą. Kai iš „Westgate” ėmė plaukti vis žiauresnės nuotraukos, tai sukėlė „Twitter” vartotojų pasipiktinimą. Grupuotė tuojau pat žinutėje pasiteisino, kad modžahedai nenori sužeisti vaikų ir moterų. Už informacijos viešinimą per „Twitter” atsakingas asmuo stengiasi, kad „Al Shabab” žinios iš prekybos centro plauktų nuolat. Žinios išsiunčiamos į pasaulio žiniasklaidos priemones.

Nors teroristų paskyros „Twitter” nuolat užblokuojamos, vietoj jų tuojau atsiranda naujų. Minėta vaikštinėjančių užpuolikų nuotrauka buvo paskelbta jau šeštoje grupuotės „Twitter” paskyroje. Ji buvo sukurta antradienį.

„Išjungdamas teroristų paskyras, „Twitter” neleidžia jiems surinkti daugybės tūkstančių sekėjų. Mes jiems negalime ir galbūt nenorime visiškai uždrausti naudotis tinklu. Bet juk verta ravėti daržą, net jei piktžolės nepaliauja augti”, – palygino J.M.Bergeris. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.