Sirijos cheminio nusiginklavimo komanda pradėjo savo misiją

Tarptautiniai nusiginklavimo

OPCW grupė atvyko išvykus JT ekspertų komandai, kuri tyrė septynias įtariamas dujų atakas.<br>AP nuotr.
OPCW grupė atvyko išvykus JT ekspertų komandai, kuri tyrė septynias įtariamas dujų atakas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 2, 2013, 12:38 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:08 PM

19 ekspertų iš Hagoje įsikūrusios Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) antradienį atvyko į Damaską įgyvendinti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos 2118-osios rezoliucijos, kuria nurodoma iki 2014 metų vidurio eliminuoti Sirijos cheminių ginklų arsenalą.

Misija darbą turi pradėti kitą dieną po to, kai Sirijos opozicija perspėjo dėl „humanitarinės katastrofos“ Damasko Moadamijet al Šamo priemiestyje - viename rajonų, kur, kaip pranešama, rugpjūčio 21 dieną buvo paskleistas zarinas ir žuvo šimtai žmonių.

Komanda - 19 OPCW inspektorių ir 14 JT darbuotojų - į vieną Damasko penkių žvaigždučių viešbutį atvyko 20-čia JT automobilių iš Libano sostinės Beiruto. Atvykusi komanda įsteigė logistikos bazę.

„Artimiausiomis dienomis jų pastangos turėtų būti sutelktos ties informacijos, kurią pateikė Sirijos valdžia, tikrinimu ir pradine planavimo faze (dėl to, kaip) padėti šaliai sunaikinti savo cheminių ginklų gamybos objektus“, - sakoma JT pareiškime.

Jame priduriama, kad tai turėtų būti baigta iki lapkričio 1-osios.

Darbas yra didžiulis, nes Sirijos arsenale, kaip manoma, yra daugiau kaip 1 tūkst. tonų zarino, iprito ir kitų draudžiamų chemikalų, kurie yra saugomi maždaug 45 objektuose visoje Sirijos teritorijoje.

Ši misija yra pirmoji per OPCW istoriją, vykstanti pilietinio karo draskomoje šalyje.

OPCW grupė atvyko išvykus JT ekspertų komandai, kuri tyrė septynias įtariamas dujų atakas.

JT ekspertai savo galutinę ataskaitą tikisi pateikti iki spalio pabaigos. Rugsėjį paskelbtoje pradinėje ataskaitoje buvo patvirtinta, kad per rugpjūčio 21-osios atakas buvo panaudotas zarinas.

OPCW yra nurodžiusi, jog neturi priežasčių abejoti Sirijos pateikta informacija apie jos cheminius ginklus, o Sirijos prezidentas Basharas al Assadas yra sakęs, kad vykdys rezoliucijos sąlygas.

Inspekcijų sąrašo priekyje bus cheminio ginklo gamybos vietos, kurios turi būti likviduotos spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje.

„Pagal OPCW ir JT Saugumo Tarybos terminą visos cheminių ginklų atsargos turi būti eliminuotos pirmoje kitų metų pusėje“, - sakoma JT pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?