Egipte susirėmimų aukų padaugėjo iki 53, tačiau gatvėse vėl ramu

Egipte nuvilnijusių

Egipte nuvilnijusių susirėmimų aukų pirmadienį padaugėjo iki 53.<br>AP nuotr.
Egipte nuvilnijusių susirėmimų aukų pirmadienį padaugėjo iki 53.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 7, 2013, 1:20 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:07 AM

Eismas vėl vyko be trikdžių Kairo centre, kur tūkstančiai M.Mursi šalininkų sekmadienį susirėmė su saugumo pajėgomis, šaliai minint 1973 metais vykusio karo su Izraeliu metines.

Valstybinis radijas pranešė, kad saugumo pajėgos susigrąžino visą kontrolę Egipte, kuris pasirašė taikos sutartį su Izraeliu 1979 metais.

Tuo tarp Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad per tuos susirėmimus dar 271 žmogus buvo sužeistas. Dauguma aukų buvo M.Mursi šalininkai, sakė saugumo šaltiniai.

Vis dėlto šią savaitę Egiptą gali supurtyti naujos konfrontacijos.

Ginkluoti užpuolikai pirmadienį nužudė penkis Egipto karius per išpuolį prieš armijos patrulių grupę netoli Sueco kanalo miesto Ismailijos.

Aljansas, kuriam priklauso M.Mursi Musulmonų brolija, paragino egiptiečius antradienį surengti naujus protestus prieš armijos įvykdytą perversmą, taip pat susirinkti penktadienį Kairo centrinėje Tahriro aikštėje.

Politinė įtampa, tvyranti nuo M.Mursi nuvertimo liepos 3-ąją, kelia nerimą užsienio investuotojams ir slopina turizmą, kuris yra vienas iš Egipto ekonomikos stulpų. Tačiau kol kas nepastebima jokių ženklų, kad būtų artėjama prie susitaikymo tarp Musulmonų brolijos ir armijos palaikomos vyriausybės.

Pareigūnai perspėjo, kad visi, protestuosiantys prieš armiją, sekmadienį minint 1973-ųjų karo metine, bus laikomi užsienio jėgų agentais, o ne aktyvistais. Tokia retorika didino nuogąstavimus, kad saugumo pajėgos gali imtis dar griežtesnių veiksmų.

Tačiau nusileisti neketinanti Brolija toliau organizuoja demonstracijas, nors ir mažesnes negu tos, kurios buvo rengiamos prieš kelias savaites.

Armijos vadas generolas Abdelas Fattahas al Sisi pirmadienį duodamas interviu privačiam Egipto dienraščiui „al Masry al Youm“ sakė, kad Egipto nacionaliniai interesai skiriasi nuo Musulmonų brolijos siekių.

Kitame interviu, duotame prieš sekmadienį prasiveržusį smurtą, A.F.al Sisi taip pat kalbėjo apie savo ankstesnius susitikimus su M.Mursi, kuriam vadovaujant, anot generolo, Egiptas artėjo prie pilietinio karo.

„Vasarį sakiau Mursi, kad jis patyrė nesėkmę ir kad jo projektas žlugo“, – „al Masry al Youm“ citavo kariuomenės vadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.