Po teroristų atakos Kenija tapo saugesnė

Politikos mokslų daktaras, Kenijos pilietis, Alburgo (Danija) universiteto dėstytojas Elijah Nyaga Munyi tikina, kad po teroristų atakos Kenija tapo saugesnė ir yra įsitikinęs, kad tai buvo ne religinio pobūdžio konfliktas, o grynai politiniais motyvais grįsta ataka.

Kenijos gyventojai vis dar jaučiasi pažeidžiami.<br>AP nuotr.
Kenijos gyventojai vis dar jaučiasi pažeidžiami.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 10, 2013, 3:59 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:03 AM

- Po kraupių įvykių jau praėjo šiek tiek laiko. Kaip vyksta gyvenimas Nairobyje?

- Žmonės yra labai sunerimę ir persekiojami jausmo, kad tragedija gali įvykti bet kur ir bet kada. Mes visi jaučiamės labai pažeidžiami. Žinoma, žmonės grįžta į įprastą gyvenimą, bet kiekviename žingsnyje jaučiasi padidėjęs žmonių atsargumas ir nepatiklumas: kas yra tavo kaimynai, ką jie daro ir kuo užsiima? Yra žinoma, kad išpuolio rengėjai nuomojosi parduotuvę "Westgate" prekybos centre, todėl yra daug neatsakytų klausimų: kas apie tai žinojo ir ar būta vietinio bendradarbiavimo.

- Ar šiuo metu Kenija gali būti laikoma saugia šalimi?

- Manau, dabar šalyje yra saugiau nei prieš ataką. Šiuo metu saugumo kontrolė yra sustiprinta visuose sektoriuose, ypač prekybos centruose ir turistų lankomose vietose. Tokio masto atakos dažnai nevyksta, todėl mažai tikėtina, kad "Al-Shabab" imsis naujų veiksmų. Tiesa, po išpuolio būta kelių susirėmimų tarp musulmonų ir krikščionių radikalų. Prieš kelias dienas Mombasoje (antras pagal dydį Kenijos miestas ir svarbiausias šalies uostas) buvo nužudyti trys islamo pamokslininkai. Niekas nežino, kas ir kodėl tai įvykdė. Tačiau tai tik vienas toks atvejis. Kaip jau minėjau, religine prasme, šalis yra susivienijusi labiau nei bet kada.

- Pastaraisiais mėnesiais teroristinės atakos buvo dažnos Kenijoje. Kuo išskirtiniai rugsėjo 21-osios išpuoliai?

- Tai buvo labai stiprus smūgis Kenijai, nes pareikalavo ne tik daug aukų, - šis išpuolis sulaukė ir tarptautinio atgarsio: per ataką žuvo įvairių tautybių žmonių. Akivaizdu, kad visa tai suorganizuota siekiant viešumo. Išpuoliai truko 4 dienas, paimta įkaitų, todėl, skirtingai nuo ankstesnių atakų, kai susprogdinama bomba, šįkart buvo siekiama atkreipti tarptautinės visuomenės dėmesį.

- Kodėl būtent prekybos centras buvo pasirinktas atakos objektu?

- Žmonės mėgsta čia apsipirkti ir praleisti laisvalaikį su šeima. Tai yra ta vieta, kur kiekvienas gali laisvai ateiti ir išeiti, ir niekas nekreipia didelio dėmesio į aplinkinius žmones, saugumas ten nėra griežtai kontroliuojamas.

Atakos objektu buvo pasirinktas ne bet koks prekybos centras, bet vienas prabangiausių centrų, skirtas vadinamosios aukštesnės klasės žmonėms. Kenijoje, kai kalbama apie aukštesniąją klasę, pabrėžiama ir tai, kad tarp šios klasės atstovų yra nemažai kitataučių.

Turint omeny, kad šia ataka buvo siekiama tarptautinio atgarsio, toks vietos pasirinkimas atrodo neatsitiktinis.

- Manoma, kad Kenijos slaptosios tarnybos turėjo išankstinės informacijos apie įvyksiantį teroristinį išpuolį, tačiau nebuvo imtasi veiksmų jo išvengti. Kaip Kenijos vyriausybė vertina šį faktą?

- Dabar vyksta tam tikras "kas kaltas?" žaidimas, kurio metu įvairios vyriausybinės tarnybos kaltina vieną kitą. Slaptosios tarnybos teigia, kad tai - policijos atsakomybė ir kaltė. Tvirtinama, kad slaptosios tarnybos policiją iš anksto informavo, tačiau informacija buvo ignoruota. Policija teisinasi, kad nebuvo žinoma tiksli atakos vieta.

Buvo gauta pranešimų apie galimai įvyksiančias atakas skirtingose miesto vietose ar net kituose šalies regionuose. Tarp šių vietų taip pat buvo minimas "Westgate" prekybos centras, kur ir įvyko išpuolis. Pranešimuose taip pat buvo minima, kad išpuolis galimas ir viename svarbiausių katalikų centrų - Šventosios Šeimos bazilikoje.

Manau, policija neturėjo patirties ir žinių, kaip užtikrinti saugumą prekybos centre.

- Dadaab - didžiausia pasaulyje pabėgėlių stovykla. Ten pusė milijono Somalio pabėgėlių gauna pastogę. Didelė ir somalių diaspora Kenijoje. Ar "Al-Shabab" išpuoliai gali turėti įtakos Somalio žmonių situacijai šalyje?

- Situacija keičiasi jau dabar. Kenijos parlamento nariai pateikė pasiūlymą uždaryti Dadaab pabėgėlių stovyklą. Vyriausybė tam dar nepritarė, ir aš abejoju, kad tai įvyks. Parlamento nariai pasiūlymą argumentuoja tuo, kad jau dabar vyksta Somalio pabėgėlių repatriacijos procesas ir kad Somalio situacija yra gana stabili, todėl šie žmonės gali grįžti namo.

Taip pat teigiama, kad Somalio pabėgėliai Kenijai yra nestabilumo šaltinis. Manoma, kad dėl gerų sąlygų pabėgėliams patekti į stovyklą į Keniją atkeliauja ir daug ginklų. Taigi Dadaab uždarymas būtų vertinamas kaip priemonė užkirsti kelią ginklų įvežimui į šalį. Dadaab stovyklos problema nėra tiesiogiai susijusi su teroristiniu išpuoliu, nes tarp prekybos centro užpuolikų nebuvo pabėgėlių iš Somalio.

Žinoma, somalių diaspora dabar susiduria su sudėtinga situacija Kenijoje, nes reikalinga turėti dokumentus, įrodančius priklausomybę Kenijos somaliams. Kenija dabar taikys griežtus normatyvus, nustatančius, kas yra Kenijos somaliai ir kas yra Somalio somaliai. Bet šie normatyvai jau buvo pradėti taikyti, kai Kenijos kariuomenė įžengė į Somalio teritoriją. Todėl ši priemonė nėra tiesioginis teroro išpuolių padarinys.

Žinoma, somalių diasporos klausimas yra gana subtilus. Kenijoje yra įsikūrusi didžiulė somalių bendruomenė, kurie save laiko ir yra laikomi Kenijos gyventojais. Jie taip pat dalyvavo gelbstint įkaitus prekybos centre ir išreiškė didelį solidarumą. Dedama daug pastangų išpuolio Nairobyje nepaversti somalių ar religine problema. Manau, kad to išvengta. Žiūrint iš socialinės perspektyvo,s su šia situacija buvo tvarkomasi gerai, tačiau iš politinės perspektyvos somalių diasporos nariai ir pabėgėliai patiria spaudimą.

- Kodėl tuomet, rodos, skiriamas toks didelis dėmesys Somaliui?

- "Al-Shabab" yra tarptautinė organizacija, tačiau ji buvo sukurta ir organizuojama Somalyje. Somalių klausimas tapo labai delikatus dėl "Al-Shabab" išpuolių Nairobio priemiesčiuose, kuomet buvo sprogdinamos krikščionių bažnyčios. Tai sukėlė neigiamas reakcijas ir nusistatymus prieš somalius. Tuo pačiu iškilo ir religijos klausimai. Somaliai yra musulmonai, o dauguma Kenijos žmonių išpažįsta krikščionybę, todėl vienu metu teroristiniai išpuoliai buvo traktuojami kaip musulmonų ir krikščionių konfliktas.

Tačiau teroro akto "Westgate'' prekybos centre tarptautinis aspektas leido žmonėms suprasti, kad tai nėra somalių ar religinė problema - tai tarptautinės teroristinės organizacijos veiksmai.

Kenijos žiniasklaida nuolat pabrėžia, kad musulmonai taip pat tapo išpuolio aukomis ir kad daugelis Somalio musulmonų ištiesė pagalbos ranką gelbstint įkaitus.

Tačiau daug kas įvykius Kenijoje traktuoja kaip religinio pobūdžio konfliktą.

- Manau, kad tai yra grynai politiniais motyvais grįsta ataka. "Al-Shabab" aiškiai pareiškė, kad tai politinė ataka, įvykdyta dėl Kenijos kariuomenės įvedimo į Somalį, kad tokio pobūdžio atakos ir toliau bus vykdomos tol, kol kariuomenė nepasitrauks iš Somalio teritorijų.

Tokie pareiškimai gali atrodyti prieštaringi, nes užpuolikai prekybos centre liepė atsiliepti musulmonams, taip pat liepė pasakyti musulmonišką maldą ir klausinėjo religinių klausimų: koks yra Mahometo mamos vardas?

Kai kuriuos musulmonus jie paleido, kai kurių -ne. Iš pradžių religinis aspektas buvo akcentuojamas plačiai, tačiau paaiškėjus, kad tarp aukų yra ir musulmonų, religijos klausimas buvo nustumtas į šoną ir pabrėžtas politinis atakos motyvas.

Kenijos musulmonai taip pat pasmerkė šį įvykį. Aukščiausioji musulmonų taryba, kurios daugumą sudaro Somalio musulmonai, surinko šiek tiek labdaros ir atidavė ją Kenijos armijai, taip išreikšdami Kenijos kariuomenės veiksmų palaikymą.

Išpuolis Nairobyje netapo religine problema. Veikiau priešingai, tai suvienijo musulmonus ir krikščionis. Niekada ankščiau Kenijoje musulmonai ir krikščionys kartu nesimeldė bendrose pamaldose.

- Ar galima Kenijos įvykiuose įžvelgti panašumų su įvykiais Malyje?

- Tikrai ne. Nėra jokių panašumų ir paralelių. Tai, kas vyko Malyje, buvo vidinių šalies politinių - separatistinių judėjimų padarinys. Paralelių nebent galima atrasti su tuo, kas vyksta Nigerijoje, kur "Haram" - Nigerijos islamistų grupuotė - siekia įvesti šariatą. Tai, kas įvyko Kenijoje, yra ne vidinių šalies politinių veiksnių padarinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.