Lietuvos kariai grįžo taip ir neišvydę Somalio piratų

Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejuje vyko neeilinės iškilmės, per jas pagerbti pirmąjį kartą Lietuvos kariuomenės istorijoje vykusios antipiratinės misijos dalyviai – 16 sausumos karių.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Dec 10, 2013, 6:58 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:35 PM

Keturis mėnesius jie saugojo prie Somalio krantų plaukiojusį ir paramą maistu vietos gyventojams gabenusį laivą – vykdė Europos sąjungos karinę operaciją ATALANTA.

Kartu su laivą saugojusiais Lietuvos kariuomenės pėstininkais operacijoje dalyvavo ir du Lietuvos kariai, kurie užtikrino operacijoje tarnaujančių karių logistinį aprūpinimą, bei vienas Lietuvos karininkas, tarnavęs operacijos ATALANTA štabo laive. Baigę misiją gruodžio 1 d., laivo apsaugą lietuviai perdavė Serbijos kariams.

„Negaliu sakyti, kad misija buvo intensyvi, tačiau ji nebuvo ir lengva. Buvo ir aklimatizacijos problemų, misijos pradžioje, vyraujant stipriems vėjams laivą supo, jautėmės gana prastai“, - lrytas.lt sakė Lietuvos karių grupei vadovavęs kapitonas Aivaras Pletkus.

Pasak karininko, laivas buvo saugomas nuolatos, jame bet kurią akimirką ginklus panaudoti ir atremti puolimą pasiruošę kariai.

Kapitonas A.Pletkus pripažino, panaudoti ginklo ginant maistą gabenusį laivą neteko. Lietuvos kariai savo akimis neišvydo jūrininkų siaubu tapusių Somalio piratų.

„Tai, kad laivas saugomas, – nebuvo paslaptis. Lankydavomės visuose Somalio uostuose, grėsmės rajonuose. Vietos gyventojai mus matydavo, informacija apie ginkluotą laivo apsaugą be abejonės pasiekdavo ir pačius piratus“, - sakė iš antipiratinės misijos grįžusių karių grupės vadas.

Net ir ginkluotų karių saugomiems laivams pavojus išlieka. Kartais per klaidą ar gavę netikslią informaciją piratai atakuoja net ir laivą, kuriame budi apsauga.

Kapitonas A.Pletkus pripažino, atskirti Somalio piratus nuo taikių žvejų – nėra taip paprasta.

„Plika akimi jų nepamatysi. Kad ir kokie jie būtų, tai savo „profesiją“ išmanantys žmonės. Identifikuoti piratus galima tik prasidėjus laivo šturmui. Iki to niekas atvirai nedemonstruoja, kad yra piratas. Patys žinome, kuo jiems gali šitas demonstravimasis pasibaigti“, - sakė kariams vadovavęs karininkas.

Europos Sąjunga didžiausią savo karinę operaciją ATALANTA pradėjo 2008 metų pabaigoje, reaguodama į itin išaugusį piratavimų skaičių prie Somalio krantų. Operacijoje dalyvaujantys karo laivai Adeno įlankoje ir Somalio vandenyse eskortuoja Pasaulio maisto programos laivus, gabenančius paramą Somalio gyventojams, atgraso ir sulaiko piratus, ginkluotus plėšikus operacijos rajone, vykdo žvejybos monitoringą, kt. užduotis. Šiuo metu operacijoje dalyvauja 23 ES ir trys ES nepriklausančios valstybės narės, skiriančios iki dviejų tūkst. karių.

Lietuva operacijoje ATALANTA dalyvauja nuo 2011 metų, kai į operacijos vadavietę Jungtinėje Karalystėje, Nortvude, tarnauti buvo paskirtas Lietuvos karinių jūrų pajėgų štabo karininkas.

ATALANTA – ne vienintelė ES operacija, kurioje dalyvauja Lietuvos kariai. Nuo šių metų pavasario Lietuvos kariniai instruktoriai dalyvauja Europos Sąjungos mokymo misijoje Malyje, kur rengia Malio karius. Operacijos Malyje tikslas – paruošti vietos pajėgas, kurios galėtų užtikrinti šalies teritorinį vientisumą ir atremti teroristinių grupuočių išpuolius šalies viduje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.