Sočio olimpiada – čečėnų teroristo taikinys?

Rusijos Osama bin Ladenu vadinamas čečėnų teroristas Doku Umarovas, kaip ir tūkstančiai žiemos sporto profesionalų, ruošiasi Sočio olimpinėms žaidynėms. Paviešinti Kanados žvalgybos duomenys byloja, kad kovotojas gali surengti išpuolių per olimpiadą, kuri prasidės mažiau nei už dviejų mėnesių, skelbia „National Post“.

D.Umarovo taikiklyje - Sočio olimpinės žaidynės.<br>AP nuotr. iš archyvo
D.Umarovo taikiklyje - Sočio olimpinės žaidynės.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-16 16:59, atnaujinta 2018-02-19 19:27

D.Umarovas yra uolus islamistas, pateisinantis tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ doktriną, pagal kurią islamas esą skatina vakariečių civilių žudymą. Jis vadovauja „Kaukazo emyratui“ – grupuotei, siekiančiai įvesti islamo valdymą Rusijos Šiaurės Kaukazo respublikose. O šios – visai netoli Sočio.

Teroristas jau yra pasisakęs, kad reikia atakuoti olimpiadą, kurią jis vadina „šėtoniškomis žaidynėmis“.

Kanados integruoto terorizmo vertinimo centro dokumente skelbiama, kad D.Umarovo „įsitikinimas, kad Izraelis, britai ir amerikiečiai yra teisėti taikiniai, kelia susirūpinimą, jog per žaidynes gali būti taikomasi į bet kuriuos vakariečius.“

Rusijos vyriausybė tvirtina, kad daro viską siekdama garantuoti, jog žaidynės būtų saugios – Sočyje bus įrengta daugybė stebėjimo kamerų, miestas bus stebimas ir per bepiločius orlaivius.

Terorizmo grėsmė virš olimpinių žaidynių kabo nuo 1972-ųjų, kuomet per Miuncheno vasaros olimpiadą palestiniečių kovotojai nužudė 11 Izraelio sportininkų.

Per 1996 metų žaidynes Atlantoje olimpiniame parke buvo surengtas sprogdinimas, per kurį žuvo 2 žmonės, o 111 buvo sužeisti. Išpuolį surengęs Ericas Rudolphas teigė taip atkeršijęs JAV vyriausybei už abortų legitimizavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.