Kambodžoje policija atidengė ugnį į protestuotojus

„Reuters“ ir „Al Jazeera“ praneša, kad mažiausiai trys asmenys žuvo, kai policija ėmė šaudyti

Smurtas Kambodžoje prasidėjo politiškai sunkiu metu.<br>AP nuotr.
Smurtas Kambodžoje prasidėjo politiškai sunkiu metu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 3, 2014, 11:25 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:08 AM

„Associated Press“ fotografas ir žmogaus teisių aktyvistai teigia matę, kaip policija ėmė šaudyti į protestuotojus iš AK-47 automatinių ginklų po to, kai keli šimtai kelią užblokavusių protestuotojų ėmė deginti padangas ir mėtyti įvairius daiktus į policininkus. Po šūvių liudininkai matė kelis sužeistus protestuotojus. Pnompenio policijos komisaro atstovas Chuonas Narinas sakė, kad žuvo 3 žmonės, dar keletas protestuotojų buvo sužeisti.

Susirėmimai su policija prasidėjo po to, kai Kambodžos kariuomenė jėga numalšino vieną iš protestų prieš šalies vyriausybę. Šis incidentas įžiebė smurtinius veiksmus tarp policijos ir protestuotojų, kurie iki tol dvi savaites rengė taikias demonstracijas ir eitynes, reikalaudami didesnio darbo užmokesčio ir vyriausybės atsistatydinimo. Saugumo pajėgos, pasižyminčios brutaliais veiksmais prieš protestuojančius, kol kas susilaiko nuo veiksmų.

Maždaug pusė milijono Kambodžos gyventojų dirba drabužių siuvimo pramonėje, kuri į šalies biudžetą kasmet įneša apie 5 mlrd. dolerių. Vyriausybė pasiūlė minimalią 100 dolerių mėnesinę algą, tuo tarpu opozicinė „Kambodžos nacionalinė gelbėjimo partija“ (Cambodia National Rescue Party, CNSP) pažadėjo 160 dolerių.

Smurtas Kambodžoje prasidėjo politiškai sunkiu metu, kuomet opozicinė CNSP kasdien rengia protestus prieš dabartinį ministrą pirmininką Huną Seną, reikalaudama jo atsistatydinimo ir naujų rinkimų. H.Senas rinkimus laimėjo praėjusių metų liepą, pratęsdamas 28 metus trunkantį savo valdymą šioje skurdžioje Pietryčių Azijos valstybėje. Protestuotojai, vadovaujami opozicijos lyderio Samo Rainsy, teigia, kad rinkimai buvo suklastoti.

Nors minimalus darbo užmokestis ir rinkimai nėra tiesiogiai susiję, opozicija Kambodžoje visada palaikė glaudžius santykius su šalies darbo jėgos judėjimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.