Norvegija ir Danija iš naujo bandys perimti Sirijos cheminį ginklą

BBC praneša, kad Norvegijos ir

Pačių pavojingiausių cheminių medžiagų pašalinimas yra pirmas žingsnis, siekiant sunaikinti Sirijos cheminio ginklo arsenalą.<br>AP nuotr. iš archyvo
Pačių pavojingiausių cheminių medžiagų pašalinimas yra pirmas žingsnis, siekiant sunaikinti Sirijos cheminio ginklo arsenalą.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 3, 2014, 10:12 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:14 AM

Pirmas bandymas tai padaryti iki gruodžio 31 d. buvo nesėkmingas, nes Sirijos pareigūnai nepristatė pavojingo krovinio į Latakijos uostą. Anot pareigūnų, dėl to kaltos prastos oro sąlygos, kintanti padėtis kovos lauke ir kelių blokados.

BBC teigimu, skandinavų laivai iš Kipro Limasolio uosto turėtų išplaukti penktadienį, tačiau į pilietinio karo apimtos šalies teritorinius vandenis neįplauks, kol nebus gautas Sirijoje esančių Jungtinių Tautų (JT) komandų leidimas. Pagal tarptautinį nusiginklavimo planą, JAV ir Kinijos palydovai seks Rusijos šarvuočių koloną, kuri veš ginklus iš 12 sandėlių į Latakijos uostą. Ten nuodingos medžiagos, įskaitant 20 tonų itin pavojingo iprito (garstyčių dujų), bus pakrautos į laivus. Danų ir norvegų laivai šias medžiagas pergabens į Italiją, kur jos bus perkeltos į JAV laivybos administracijai priklausantį specialų laivą. Laivas tuomet išplauks į tarptautinius vandenis, kur cheminiai ginklai bus sunaikinti hidrolizės būdu.

Pačių pavojingiausių cheminių medžiagų pašalinimas yra pirmas žingsnis, siekiant sunaikinti Sirijos cheminio ginklo arsenalą. Tai numatyta padaryti iki 2014 m. vidurio. Tarpininkaujant JAV ir Rusijai, Sirija sutiko sunaikinti savo cheminio ginklo atsargas po to, kai pasirodė pranešimų apie jų panaudojimą Goutos apylinkėse, netoli Damasko, 2013 m. rugpjūčio pabaigoje. Per šias atakas žuvo šimtai žmonių, Vakarų valstybės dėl išpuolio apkaltino prezidento Basharo al Assado režimą, tačiau pats prezidentas teigia, kad tai sukilėlių darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas