Ar Amerika grąžins karius į Iraką?

„Mes labai, labai susirūpinę (dėl ISIL)“, - sakė J.Kerry. 

Irako policininkai.<br>AP nuotr.
Irako policininkai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 5, 2014, 9:29 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:52 PM

„Mes palaikysime Irako vyriausybę, kuri atremia (kovotojų) pastangas, ... bet tai yra jų kova – tai apibrėžėme prieš kurį laiką“, - sakė jis žurnalistams Jeruzalėje. 

Irakas prarado Faludžą, kuri atsidūrė su „al Qaeda“ susijusių kovotojų rankose, šeštadienį sakė vienas aukšto rango saugumo pareigūnas. Į vakarus nuo Bagdado esančioje Faludžoje anksčiau JAV pajėgos ne kartą kovojo su sukilėliais. 

Be to, per kovas Anbaro provincijoje žuvo 65 žmonės – aštuoni kariai, du vyriausybę rėmę genčių vyrai ir 55 kovotojai iš grupuotės „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL), kuri yra susijusi su „al Qaeda“, sakė saugumo pareigūnai. 

Tai intensyviausias smurtas šioje provincijoje per kelerius metus ir pirmas kartas, kai kovotojai taip atvirai kontroliuoja didžiuosius miestus nuo to laiko, kai kruvinas sukilimas, prasidėjęs po JAV vadovautos invazijos 2003 metais, buvo pasiekęs savo piką. 

„Mes labai, labai susirūpinę (dėl ISIL)“, - sakė J.Kerry. 

„Tai pavojingiausi žaidėjai regione. Jų barbariškumas demonstruojamas visiems,“, - sakė jis.

Irakas rengiasi „dideliam“ Faludžos puolimui

Irako saugumo pajėgos rengiasi „dideliam puolimui“, kurio tikslas yra atkovoti Faludžos miestą iš kovotojų, susijusių su „al Qaeda“, sekmadienį sakė vyriausybės aukšto rango pareigūnas. 

„Irako pajėgos rengiasi dideliam puolimui Faludžoje“, - sakė pareigūnas. 

Specialiosios pajėgos jau atliko operacijas šiame mieste, aplink jį buvo dislokuota armija, kad gyventojai galėtų pasitraukti, sakė minėtas pareigūnas. 

Tada saugumo pajėgos pradės „ataką teroristams sutriuškinti“. 

Į vakarus nuo Bagdado esančių Ramadžio ir Faludžos dalis jau kelios dienos kontroliuoja kovotojai. Abu šie miestai po 2003 metų invazijos, kuriai vadovavo amerikiečiai, buvo sukilėlių bastionai. 

Šeštadienį aukšto rango saugumo pareigūnas Anbaro provincijoje sakė, kad Faludžą kontroliuoja su „al Qaeda“ susijusi grupuotė „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.