JAV skubina karinę paramą Irakui

JAV valdžios atstovai teigia pagreitinsiantys karinės įrangos siuntimą į Iraką, kad padėtų vyriausybinėms pajėgoms kovoti su sukilėliais vakarinėje Anbaro provincijoje, praneša BBC.

Neramumai Irako Anbaro provincijoje peraugo į didžiausią ginkluotą kovą nuo tada, kai iš Irako pasitraukė JAV pajėgos.<br>AP nuotr.
Neramumai Irako Anbaro provincijoje peraugo į didžiausią ginkluotą kovą nuo tada, kai iš Irako pasitraukė JAV pajėgos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 7, 2014, 8:16 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:17 PM

Baltųjų rūmų atstovai pranešė, kad per kelis ateinančius mėnesius į Iraką bus nusiųsta daugiau žvalgybinių bepiločių lėktuvų ir raketų „Hellfire“.

Didėjant smurtui, Baltųjų rūmų atstovas spaudai Jay Carney pranešė, kad JAV ir Irakas glaudžiai bendradarbiauja kurdami strategiją, kaip izoliuoti su „Al Qaeda“ susijusias kovotojų grupes.

„Mes greitiname karinės įrangos pristatymą per savo „Užsienio karinių pardavimų“ programą. Tikimės nusiųsti papildomų „Hellfire“ raketų siuntą dar šį pavasarį, – sakė J.Carney. – Taip pat planuojame nusiųsti dar 10 „ScanEagle“ bepiločių per kelias ateinančias savaites ir 48 „Raven“ bepiločius vėliau šiais metais“.

Neramumai Irako Anbaro provincijoje peraugo į didžiausią ginkluotą kovą nuo tada, kai iš Irako pasitraukė JAV pajėgos. Šiuo metu Irako pajėgos ruošiasi Faludžos miesto puolimui, kurį praėjusią savaitę užėmė su „Al Qaeda“ susijusių kovotojų grupė „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIS). Ramadžio miestą taip pat užėmė prieš vyriausybę nusiteikusių sunitų genčių kovotojai. Šalies ministras pirmininkas Nouri Maliki paragino miestų gyventojus patiems išvaryti sukilėlius iš savo gyvenamų vietų.

ELTA primena, kad JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry yra pabrėžęs, jog, nepaisant glaudaus bendradarbiavimo su Iraku, amerikiečių kariai negrįš į šią šalį. BBC duomenimis, nuo savo pajėgų atitraukimo 2011 m. pabaigoje JAV išlieka svarbiausia Irako saugumo partnere, kuri nuo 2005 m. suteikė karinės įrangos už daugiau kaip 14 mlrd. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.