Stringa derybos dėl Irano branduolinės programos

Irano ir didžiųjų pasaulio

Irano klausimas - vienas iš svarbiausių JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry.<br>AP nuotr.
Irano klausimas - vienas iš svarbiausių JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-01-09 10:01, atnaujinta 2018-02-17 18:55

Nesutarimai dėl centrifugų naudojimo dar labiau išryškino problemas, su kuriomis susiduria besiderančios pusės. ELTA primena, kad centrifugos yra skirtos sodrinti uranui, vėliau, jeigu sodrumo laipsnis yra pakankamai didelis, naudojamam branduoliniuose reaktoriuose arba ginkluose.

„Laikantis lapkričio 24 d. politinio susitarimo, Iranui leidžiama naudoti centrifugas moksliniams tyrimams, tačiau draudžiama statyti naujus įrengimus, nebent senos centrifugos sugestų, - sakė Vakarų diplomatas, pageidavęs neskelbti savo pavardės. - Nesutarimai dėl centrifugų buvo viena iš esminių priežasčių, kodėl nutrūko gruodžio 19-21 dienos techninio pobūdžio konsultacijos“.

Gruodį „Al-Monitor“ naujienų portalas pranešė, kad Iranas įspėjo derybų partnerius apie ketinimą sumontuoti papildomas „IR-2m“ modelio centrifugas. Tačiau dabar diplomatai „Reuters“ teigė, kad Iranas norėtų eksperimentuoti su modernesniais įrengimais, o bandomieji darbai jau pradėti Natanzo branduolinių tyrimų komplekse.

Visų septynių derybose dalyvaujančių šalių atstovai teigė į procesą žiūrintys labai rimtai. JAV Valstybės departamento atstovė Jen Psaki nesiryžo spėlioti derybų baigties rezultatų bet sakė, kad Amerika proceso tęsimui pritaria.

„Ženevoje vyksta rimtos derybos branduoliniais klausimais ir mes turime politinės valios jas tęsti,“ - savo „Facebook“ puslapyje rašė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.