Alepą krauju nudažę ekstremistai išvyti iš miesto

Įprasta manyti, kad Sirijoje sukilėliai kovoja prezidento Basharo al-Assado pajėgomis. Tačiau jau kuris laikas šalyje įsibėgėjęs, kaip liūdnai juokauja vietos kovotojai, pilietinis karas pilietiniame kare. Nuosaikiai opozicijai atstovaujantys sukilėliai priversti kautis su nuožmiais radikalais, į Siriją atvykusiais po „Al Qaeda“ vėliava. Tiesa, iš Alepo miesto teroristai jau išstumti. Bet jie dar spėjo surengti žiaurias žudynes, skelbia „The Daily Telegraph“.

Radikalūs grupuotės ISIS kovotojai iš Alepo jau išstumti, bet nuosaikesni sukilėliai džihadistais vis dar kaunasi mažesniuose miestuose.<br>AP nuotr.
Radikalūs grupuotės ISIS kovotojai iš Alepo jau išstumti, bet nuosaikesni sukilėliai džihadistais vis dar kaunasi mažesniuose miestuose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2014, 1:28 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:01 PM

Nuotraukos iš Alepo labai primena nuotraukas žudynių, kurias anksčiau rengė ir, tikėtina, rengia B.al-Assado režimas. Jose – kruopščiai eilėmis suguldyti aukų kūnai.

Išsigelbėjusiųjų istorijos irgi panašios. „13 dienų buvau uždarytas vienutėje, – pasakoja Miladas Shehabi. – Jie mane surišo ir ėmė daužyti savo sunkiais kariškais batais. Jie aiškino: „Jūs – šunys. Jūsų revoliucija yra vagių revoliucija“.

Kitas vyras apibūdino savo matytas egzekucijas. Jos buvo surengtos be jokio pagrindo, kone ekspromtu, nesirenkant aukų.

„Jie kankino du kurdus. Jų klausė, ar jie priklauso kurdų separatistams. Jie to taip ir nepatvirtino, kad vis tiek buvo nužudyti. Kitas kurdas tiesiog ėjo pro šalį ir buvo nušautas į galvą“, – pasakojo išsigandęs siras.

Bet, pasak tų pačių išsigelbėjusiųjų, tokius susidorojimus rengė kovotojai, patys save vadinantys revoliucionieriais. Pilietiniame kare Sirijoje kilo naujas vidaus karas – tarpusavyje grumiasi grupuotės, kurios dar neseniai pagrindiniu savo priešu vadino B.al-Assadą.

Nuosaikios opozicijos atstovus – Laisvosios Sirijos armijos (LSA) kovotojus ėmė puldinėti ir žudyti ekstremistai iš šalyje vis tvirčiau besijaučiančios grupuotės „Irako ir Sirijos islamo valstybė“ (ISIS).

ISIS – pasaulinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ atšaka, veikianti Sirijoje ir Irake. Sirijoje ši grupuotė, nuo kurios atsiribojęs net „Al Qaeda“ lyderis Aymanas al-Zawahiri, jau senokai kėlė nepasitenkinimą kitiems sukilėliams.

Sausio pradžioje įtampa galiausiai išsprogo. Kitos grupuotės užpuolė miestus, kuriuose jau buvo spėjusi įsitvirtinti ISIS, ir išstūmė radikalus iš jų tvirtovių.

Be daugybės aukų neapsieita. Įnirtingos kovos vyko ir Rakos muchafazos sostinėje Rakoje, ir milijoniniame Alepo mieste. Pranešama apie mažiausiai 500 žuvusiųjų, bet aukų greičiausiai kur kas daugiau.

O kai ISIS ekstremistai galiausiai pabėgo iš Alepo ir kitų mažesnių miestelių, LSA sukilėliai dar kartą įsitikino, kad kalbos apie radikalų žiaurumą – jie viešai nukirsdina priešus, pjausto pirštus vagims, o kartą net yra nušovę apie pranašą Mahometą esą nepagarbiai atsiliepusš 14-meį paauglį jo tėvų akivaizdoje -- laužtos ne iš piršto. Mat tiek Raka, tiek Alepas buvo virtę masinių žudynių scena.

Antai jau anksčiau buvo žinoma, kad ISIS kovotojai ties Alepu buvo įsirengusi kalėjimą. Čia buvo laikomi Vakarų žurnalistai ir pagalbos organizacijų darbuotojai.

Vakariečių, tiesa, čia nėra nė ženklo – spėjama, kad teroristai atsitraukdami pasiėmė juos su savimi. Ir nors 300 kalinių sirų buvo išlaisvinti, mažiausiai 50 jų buvo žiauriai nužudyti – tai liudija ir vaizdo įrašai, ir kitų kalinių pasakojimai. M.Shehabi – nepriklausomas žurnalistas – į nelaisvę buvo paimtas pernai gruodžio 26 dieną. Ir nors netrukus buvo išlaisvintas, vyras tas keliolika dienų nelaisvėje apibūdino kaip vienas baisiausių per jo gyvenimą.

„Su manim jie elgėsi blogiau nei Oro pajėgų žvalgyba (žiaurumu garsėjantis B.al-Assado karinis dalinys – Red.)“, – teigė M.Shehabi.

Kalėjimo pastate, kur anksčiau veikė vaikų ligoninė, kaliniams buvo skirta 11 kamerų, kiekvienoje kurių buvo sugrūsta po 25-30 vyrų. „Kai prasidėjo LSA sukilimas prieš ISIS, pas mus į kameras atėjo vienas kovotojas“, – prisiminė siras.

„Jis pareiškė, kad negalime prieš juos sukilti. Esą ISI Irake sėkmingai veikia jau 10 metų“, – teigė M.Shehabi.

ISIS Irake prieš kelerius metus buvo beveik sunaikinta. Bet pastaraisiais mėnesiais vėl kelia galvą – situaciją Irake Vakarų apžvalgininkai vadina kone nekontroliuojama.

Kiti išlaisvinti kaliniai ir patys anksčiau priklausė ISIS, bet buvo pasodinti už grotų, kai drįso pasipiktinti grupuotės veiklos metodais.

Dabar ISIS bent kai kuriuose Sirijos miestuose jau nebeaktyvi. Ir nors kol kas neaišku, ar džihadistus išstūmė su „Al Qaeda“ nesusiję sukilėliai, jie neabejotinai sulauks ir LSA, ir šią opozicijos grupę remiančios Saudo Arabijos padėkos.

Vakarai taip pat nori matyti Sirijoje nuosaikų sukilėlių judėjimą, kuris galėtų palaikyti bent minimalią tvarką šiaurinėje šalies dalyje prieš jau eilines taikos derybas Šveicarijoje. Diskusijos Ženevoje numatomos kitą savaitę.

Tiesa, kovos dar tęsiasi. ISIS atstovai tikina, kad grupuotė aktyvi ne tik Sirijos šiaurėje, bet ir centrinėje šalies dalyje – Chimso mieste. Tad akivaizdu, kad Sirija toliau byra – gabalėlis po gabalėlio.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.