Mafiją Meksikoje šaudo draugovininkai

Meksikoje populiarėjantys savanorių savigynos būriai kelia vis daugiau nerimo šalies valdžiai. Žmonių gynėjais pasivadinę kovotojai miestuose rengia mūšius su karteliais.

Kai kuriose Meksikos vietovėse su mafija kovoja eiliniai gyventojai.<br>AP nuotr.
Kai kuriose Meksikos vietovėse su mafija kovoja eiliniai gyventojai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 14, 2014, 8:17 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:20 PM

Praėjusią savaitę nuo vyriausybės nepriklausomi savanoriai pergales skynė Mičoakano provincijoje. Po skarelėmis veidą slepiantys ginkluoti vyrai apsupo Apacingano miestą, kuris laikomas keistai pasivadinusio narkotikų kartelio „Tamplieriai“ („Caballeros Templarios“) būstine, rašo „Lietuvos rytas“.

Šimtai kovotojų sunkvežimiais įriedėjo į netoliese įsikūrusį Nueva Italijos miestelį, nuginklavo policiją ir paskelbė išlaisvinę žmones iš „Tamplierių“ kartelio.

Savanoriai tvirtina, kad vietos ir valstijos policija bendradarbiauja su „Tamplieriais“. Jie kategoriškai atmeta oponentų kaltinimus, kad patys talkina narkotikų karteliui „Naujoji karta“ („Nueva generacion“). Šis kartelis varžosi su „Tamplieriais“ dėl įtakos zonos.

Pasak naujienų agentūros AP žurnalisto, kuris tapo Nueva Italijos užėmimo liudininku, atėjūnai sutikti su džiaugsmu.

Tiesa, iš karto po to, kai savanoriai apsupo miestelio Rotušės aikštę, prasidėjo susišaudymas.

Mičoakano valstijos gubernatorius Fausto Vallejo pripažino, kad savanorių ir narkotikų prekeivių mūšiai vyksta nuo praėjusios savaitės vidurio.

Gubernatorius pažymėjo, jog praėjusį penktadienį kreipėsi į vidaus reikalų ministrą, prašydamas atsiųsti daugiau federalinių policijos pajėgų, kad jos padėtų nutraukti smurtą.

Naujajam Meksikos prezidentui Enrique Penai Nieto situacija Mičoakane kelia nemenką galvos skausmą. Į šią valstiją jo vyriausybė jau pasiuntė tūkstančius policininkų ir karių, tačiau situacija tik blogėjo.

Valdžia tvirtina, kad savigynos būriai veikia už įstatymų ribų.

Jie apsiginklavę šautuvais, kuriuos leidžiama naudoti tik kariuomenėje. Tiesa, vyriausybės pajėgos nelinkusios kovoti su savanoriais. Atvirkščiai, manoma, jog kartais jie veikia kartu.

JAV valstybės departamentas ketvirtadienį įspėjo piliečius nekeliauti į Mičoakano valstiją, išskyrus jos sostinę Moreliją ir Lasaro Kardenaso uostamiestį.

„Daugelyje vietų veikia nuo vyriausybės nepriklausomos savigynos grupės. Atvykėlių atžvilgiu savanoriai yra įtarūs, jie gali būti nenuspėjami“, – rašoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.