R.Gatesas: „JAV sulaikė Seulą nuo Šiaurės Korėjos puolimo“

Tai, kad susišaudymas tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų 2010-aisiais nevirto tikru karu, yra Jungtinių Valstijų nuopelnas – taip savo memuaruose tvirtina buvęs JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas, praneša agentūra AFP.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 16, 2014, 8:16 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:45 AM

R.Gatesas, kuris nuo 2006 iki 2011 metų vadovavo Pentagonui, savo autobiografijoje „Pareiga: karo sekretoriaus memuarai“ („Duty: Memoirs of a Secretary of War“) rašo, kad Šiaurės Pchenjano įvykdytas Pietų Korėjos salos Jonpjongo apšaudymas 2010-aisiais Seule sukėlė „pavojingą krizę“.

Tuometinio prezidento Lee Myung-bak vyriausybė į tai norėjo reaguoti, „mūsų vertinimu, nederamai agresyviu“ kariniu smūgiu, panaudodama karinę aviaciją ir artileriją, teigia R.Gatesas. JAV esą buvo sunerimusios, kad įtampa toliau didės. Po Šiaurės Korėjos atakos JAV prezidentas Barackas Obama, tuometinė valstybės sekretorė Hillary Clinton ir jis pats ilgai kalbėjosi su kolegomis Pietų Korėjoje, kad įtikintų šalį atsisakyti plataus masto karinio smūgio. „Galiausiai Pietų Korėja atsakė artilerijos ataka prieš tuos Šiaurės Korėjos dalinius, kurie sukėlė konfliktą“, – prisimena R.Gatesas.

Pietų Korėjos vyriausybė, paprašyta pakomentuoti šiuos teiginius, atsisakė tai daryti.

Šiaurės Korėja 2010 metų lapkričio 23-iąją užpuolė Pietų Korėjos salą Jonpjongą Geltonojoje jūroje. Pietų Korėja atsakė ugnimi. Per salos apšaudymą žuvo 4 pietų korėjiečiai, dar 17 buvo sužeista. Tai buvo pirmoji Pchenjano ataka prieš Seulą nuo 1950-1953 metų karo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.