Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Lietuva siunčia karius ten, kur siautėja kanibalai

Lietuva ketina siųsti karinių oro pajėgų orlaivį „Spartan“ su iki 10 karių ir civilių į Centrinės Afrikos Respubliką (CAR), kur Europos Sąjunga (ES) pirmadienį nusprendė rengti misiją Prancūzijos pajėgoms paremti. Bet ar lietuviai nepateks į kanibalų rankas?

Per ginkluotą konfliktą O.Magloireau gavo progos pavalgyti žmogienos.<br>Youtube.com nuotr.
Per ginkluotą konfliktą O.Magloireau gavo progos pavalgyti žmogienos.<br>Youtube.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 8:04 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:43 AM

„Esame pasirengę siųsti „Spartaną“ su jį aptarnaujančia įgula iki 10 žmonių. Misija galėtų trukti apie mėnesį kažkada nuo balandžio iki birželio“, - naujienų agentūrai BNS sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Planuojama, kad pagrindinė karinio orlaivio su įgula ir priežiūros personalu dislokacijos vieta bus Gabono Respublika, iš kurios būtų vykdomi skrydžiai į CAR, o orlaivis teiktų logistinę paramą Prancūzijos karinėms pajėgoms tarptautinės operacijos CAR.

Prancūzijos kariai šioje valstybėje dislokuoti praėjusių metų gruodį.

Tačiau panašu, kad net ir prancūzų kariai iki šiol nesugeba užtikrinti vietos gyventojų saugumo šioje konfesinio smurto tarp krikščionių ir musulmonų bendruomenių draskomoje šalyje. Tai rodo ir pastarųjų dienų įvykiai.

Vienas vyras, kuris jau praėjusią savaitę britų transliuotojui BBC prisipažino uždaužęs musulmoną lazdomis, padegęs, o tada ragavęs keptos žmogienos, panašų ritualą pakartojo ir vėl – džiūgaujančios minios ir bejėgiškai stebinčių prancūzų karių akivaizdoje.

Pasak naujienų agentūros AP, vyras, pravarde „pasiutęs šuo“ šalies sostinėje Bangui sekmadienį prisijungė prie eilinio krikščionių minios smurto akto, kurio metu buvo nužudyti keli musulmonai. Dar keli spėjo pasprukti pas prancūzų karius.

Teigiama, kad „pasiutęs šuo“, kurio tikrasis vardas Ouandja Magloire, šį kartą žudynėse pats nedalyvavo. Tačiau kai musulmonai buvo uždaužyti lazdomis ir padegti, „pasiutęs šuo“ pribėgo prie vieno kūno ir atsipjovė gabalėlį žmogienos.

Kai kurie aplinkui stovėję žmonės tokį šiurpų vaizdą spėjo nufilmuoti savo mobiliaisiais telefonais. Viename vaizdo įraše matomas aplink lavoną šokinėjantis O.Magloire ir laižantis kruviną peilį.

„Jis tiesiog atsipjovė rankos dalį, nusipirko duonos kepalą ir pradėjo valgyti žmogieną užsikąsdamas duona“, -- naujienų agentūrai AFP pasakojo vienas liudininkas Jeane‘as-Sylverstre‘as Tchya.

Beje, „pasiutęs šuo“ tokį šiurpų reginį jau yra surengęs anksčiau. Tuomet jis ne tik valgė žmogienos, bet ir pats dalyvavo musulmonų žudynėse. Vyras BBC teisinosi, jog taip jis esą keršijo savo žmonos ir jos sesers bei vaiko nužudymą.

„Tie musulmonai išlaužė duris ir perpjovė kūdikį per pusę. Aš prisiekiau atkeršyti“, -- BBC sakė O.Magloire.

Anot britų dienraščio „Daily Telegraph“ tai nebuvo vieninteliai incidentai. Nors kanibalizmas CAR šiais laikais ir nėra dažnas reiškinys, kai kurie šalies krikščionys tikiki, kad suvalgę žmogienos jie įgyja magiškų galių ir yra nenugalimi mūšiuose.

Tai vietinius įpratino daryti šalį 1966 – 1979 valdęs diktatorius Jeane‘as Bedelis Bokassa, kuris garsėjo kanibalistiniais pomėgiais.

Šiuo metu krikščionių dominuojamoje šalyje verda mūšiai tarp skirtingo tikėjimo religinių bendruomenių. Ginkluotos abiejų pusių grupuotės negaili viena kitos, o susidūrimai pasižymi vis didesniu žiaurumu.

Etninio smurto protrūkiai nuo praėjusio gruodžio jau pareikalavo tūkstančio gyvybių.

Parengė Vaidas Saldžiūnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.