Po susirėmimų Kijeve į ligonines plūsta sužaloti žmonės

Sekmadienio naktį Kijeve per susirėmimus su policija nukentėjo daugiau kaip 200 žmonių. Kai kurie jų – net ne Euromaidano protestų dalyviai. „Ukrainskaja pravda“ praneša, kad milicijos darbuotojai nuogai išrengė, guminėmis kulkomis apšaudė ir sumušė du jaunus vyrus, kurie dirbo statybininkais ir ilsėjosi viename Gruševskio gatvės namų. Apie tai pranešė patys nukentėjusieji.

Pirmadienis Kijevo centre.<br>AP nuotr.
Pirmadienis Kijevo centre.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 9:50 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:28 AM

„Berkutas užėjo, išrengė, išvarė iš kambario, kur miegojo statybininkai, ir pradėjo daužyti. Absurdas!“ – sakė vienas iš statybininkų.

Kitas patikslino, kad juos mušė rankomis ir kojomis.

Išsityčioję iš vyrų, policininkai juos paleido pas mitingo dalyvius, kurie buvo šalia „Dinamo“ stadiono.

Tuo metu Kijeve buvo apie 8 laipsnius žemiau nulio.

Tiesiogiai įvykius iš Gruševskio gatvės galite stebėti čia.

Į Kijevą iš Visos Ukrainos telkiamos Vidaus reikalų ministerijos ir „Berkut“ pajėgos. Kaip rašo liga.net, į sostinę sutraukta apie 20 tūkst. specialiosios milicijos pareigūnų.

Traumos rimtos

Nukentėjusiųjų per susirėmimus skaičius perkopė daugiau kaip 200 žmonių. Apie tai pirmadienį pranešė Kijevo savivaldybė ir Vidaus reikalų ministerija, rašo zn.ua. Medikai diagnozavo galvos ir smegenų traumas, lūžius, sumušimus ir apsinuodijimus dujomis.

Vienam iš mitinguotojų ligoninėje teko amputuoti plaštaką, dar trys neteko akies.

Iš viso akių traumas patyrė 12 žmonių.

Nukentėjusiųjų ažmius svyruoja nuo 17 iki 59 metų.

Naktinius protestuotojų susirėmimus malšino daugiau nei 3000 pareigūnų. Policija naudojo vandens patrankas ir ašarines dujas.

Protestuotojai neliko skolingi – mėtė padegamąsias bombas, vadinamuosius Molotovo kokteilius, degino automobilius. Buvo sudeginti šeši policijos automobiliai.

Vidaus reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad per naktinius susirėmimus Kijeve sulaikyta daugiau kaip 20 žmonių, rašo lenta.ru.

Devyniems žmonėms gresia baudžiamoji atsakomybė dėl masinių neramumų kurstymo. Likusiems surašyti administraciniai protokolai.

Milicija pabrėžė, kad tarp sulaikytųjų – įvairių politinių partijų atstovai.

Sulaikyti „Radio Svoboda“ žurnalistai

Radijo stotis „Radio Svoboda“ pranešė, kad sulaikyti du jos žurnalistai, rašo korrespondent.net. Apie sulaikymą papasakojo vieno iš žurnalistų žmona.

„Po 8 val. žurnalistai ėjo daryti reportažo iš įvykio Gruševskio gatvėje. Per keletą minučių, kai buvo pauzė tarp mitinguotojų ir milicijos susidūrimų, jie priėjo prie teisėsaugininkų gretų. Tada transliacija nutrūko“, - skelbė radijo stotis.

Vėliau pranešta, kad žurnalistai yra automobilyje, skirtame pervežti sulaikytiesiems. Apie tai SMS žinute pranešė vienas iš sulaikytųjų ir pridūrė, kad sulaikant jie buvo sumušti.

V.Janukovyčius su opozicija nesusitiks

Darbą pradeda speciali grupė dėl situacijos šalyje sureguliavimo. Buvo tikimasi, kad su opozicija susitiks ir prezidentas V.Janukovyčius, tačiau paaiškėjo, kad susitikimas, numatyta spirmadienį antroje dienos pusėje, įvyks be jo, praneša pravda.com.ua.

Darbo grupei vadovauja Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrejus Kliujevas. Jis įtariamas prisidėjęs prie Maidano išvaikymo lapkričio 30 d.

Krizės sureguliavimo darbo grupėje yra ir teisingumo ministrė Jelena Lukaš, kuri jau anksčiau apibūdino Maidaną kaip prievartinę akciją ir pateisino milicijos naudojamą prievartą.

Susirėmimai tęsiasi

Pirmadienio rytą Gruševskio gatvėje atsinaujino susirėmimai, praneša liga.net.

Apie 10 val. ryto ten susirinkę apie 2 tūkst. žmonių. Vėl sproginėja petardos. Moterys metalinėmis lazdomis daužo į skardos lakštus. Dauguma žmonių atėjo su dujokaukėmis. Milicija leidžia dujas.

Gruševskio gatvė užtverta sudegusios technikos liekanomis, už jų stovi keli šimtai karinės milicijos pareigūnų su skydais ir daugybė milicijos autobusų. Priešais sudegusius autobusus vaikščioja mergaitės ir druska barsto asfaltą, kuris, panaudojus vandens patrankas, virtęs čiuožykla.

Susirėmimai Gruševskio gatvėje tęsiasi jau daugiau kaip 18 valandų. Susirėmimai tarp demonstrantų ir Vidaus reikalų ministerijos bei specialiojo padalinio „Berkut“ karių prasidėjo sekmadienį apie 16 val.

Priminė kautynes

Kijevo centre po protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimų vyko precedento neturinčios scenos – nakties dangų nušvietė padegtų autobusų liepsnos, protestuotojai lupo iš grindinio akmenis ir svaidė juos į milicininkus, tvyrojo tiršti ašarinių dujų debesys, rašo BNS.

Per susirėmimus, kurie priminė lemiamas kautynes, prieš vyriausybę protestuojantys žmonės stengėsi pralaužti milicijos kordoną aplink vyriausybės pastatus, kaip ginklus panaudodami kone visas jiems pasiekiamas priemones.

Į miliciją buvo svaidomi Molotovo kokteiliai, kai beisbolo lazdomis ir grandinėmis ginkluoti demonstrantai periodiškai puldavo saugumo pajėgų rikiuotę. Protestuotojai atsitraukdavo ir puldavo vėl.

Pagrindiniai opozicijos lyderiai, organizuojantys jau du mėnesius trunkančius protestus prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių, išsižadėjo veiksmų, kurių, regis, ėmėsi gerai organizuotos radikalų grupės.

Kai kurie protestuotojai atrodė siurrealistiškai – pavyzdžiui, su dujokaukėmis, kad apsisaugotų nuo milicijos skleidžiamų ašarinių dujų, ir šiltais slidininkų drabužiais, kurie saugojo nuo minusinės temperatūros.

Vidaus reikalų ministerijai perspėjus, kad filmuojama kiekviena renginio minutė, protestuotojai dangstė veidus kepurėmis-kaukėmis ir šalikais.

Susirėmimų epicentre prie legendinio futbolo Kijevo „Dinamo“ stadiono sproginėjo milicininkų svaidomos kurtinamosios granatos ir aidėjo nepertraukiamas protestuotojų barškinimas metaliniais vamzdžiais.

„Stovėsime iki pat galo“, – skandavo šimtai susirėmimuose dalyvavusių protestuotojų.

Protestuotojų svaidytų akmenų krušai krintant ant milicininkų, jie bandė apsisaugoti susiburdami į „vėžlį“ ir prisidengdami savo skydais.

Demonstrantai padegė penkis milicijos autobusus ir du sunkvežimius. Milicijos pranešime sakoma, kad visos tos transporto priemonės, išskyrus vieną, buvo visiškai sunaikintos.

Po daugiau kaip 10 valandų trukusių susirėmimų saugumo pajėgos bandė laimėti intensyviau naudodamos vandens patranką, bet protestuotojai nesitraukė.

„Pasakykite visiems, kad mums reikia daugiau benzino Molotovo kokteiliams. Parašykit tai „Facebook“, – sakė vienas protestuotojų.

Milicija taip pat panaudojo gumines kulkas – pirmą kartą per beveik du mėnesius trunkančius protestus prieš vyriausybės atsisakymą pasirašyti sutartį su Europos Sąjunga (ES).

Aktyvistai sakė, kad kulkos sužeidė dešimtis žmonių.

Kiti skundėsi dėl pagrindinės srovės protestų judėjimo, kuris iki šiol nesugebėjo mesti rimto iššūkio V.Janukovyčiui, trūkumų.

„Pažiūrėkit, čia nėra nė vieno parlamentaro, – sakė kitas protestuotojas. – Mums nereikia šių silpnavalių.“

Susirėmimuose dalyvavo keli šimtai radikalių protestuotojų, o dar keli tūkstančiai pritariamai stebėjo.

Mieste aidėjo kurtinamosios granatos ir būgnų tratėjimas; gerokai po vidurnakčio dar neatrodė, kad neramumai greitai sumažės.

Ilgesnį laiką išbūti įvykio vietoje be dujokaukės buvo beveik neįmanoma dėl ašarinių dujų koncentracijos. Žmonės be dujokaukių pritūpdavo, nes pažeme oras buvo švaresnis.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.