Izraelis grasina sustabdyti Irano branduolinę programą

Irano branduoliniai siekiai

Vienas iš įtartinų objektų Irane - Arako sunkiojo vandens gamykla.<br>AP nuotr.
Vienas iš įtartinų objektų Irane - Arako sunkiojo vandens gamykla.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 21, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:48 AM

„Irano karinė branduolinė programa turi būti sustabdyta ir Irano karinė branduolinė programa bus sustabdyta“, – sakė jis žurnalistams Jeruzalėje.

Izraelis jau seniai perspėjo, kad branduolinis Iranas kelia grėsmę Izraelio valstybės egzistavimui ir neatmeta, jog galimas karinis smūgis, kuris galėtų padėti išvengti šios grėsmės.

Pirmadienį B.Netanyahu pareiškė, kad vadinamasis Ženevos susitarimas „netrukdo“ Teheranui laikytis savo siekio – tęsti branduolinį ginklavimąsi.

„Branduolinį ginklą turintis Iranas keltų pavojų ne tik Izraeliui – jis kels grėsmę mūsų regiono taikai ir saugumui“, – B.Netanyahu sakė antradienį spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir jo Kanados kolega Stephenas Harperis.

„Prasidėtų branduolinio ginklavimosi varžybos Artimuosiuose Rytuose, kurie virstų branduoline parako statine“, – sakė B.Netanyahu.

Savo ruožtu Teheranas demonstruoja savo galią - į Atlanto vandenyną siunčia du karo laivus. Tai yra pirmoji tokia misija Irano istorijoje, praneša agentūra AP.

Pasak valstybinės televizijos, Irano režimas į Atlantą nusiuntė eskadrinį minininką „Sabalan“ ir lėktuvnešį „Khark“. Jie čia bus tris mėnesius.

Tačiau Teheranas neatskleidžia, kur tiksliai bus dislokuoti laivai. Jie misijos metu saugos laivų maršrutus, agentūra „Fars“ citavo Irano karinio jūrų laivyno vadą Habibollah Sayyari. Be to, misijos metu esą bus treniruojami nauji kariai.

Jau prieš dvejus metus Irano vyriausybė paskelbė, kad į tarptautinius vandenis netoli JAV krantų siųs karo laivus.

Režimas tuo greičiausiai siekia simbolinio poveikio - pademonstruoti savo galią išorėje ir skatinti nacionalinį pasididžiavimą šalies viduje. Iranas yra svarbi šalis, turinti įtakos Viduriniuosiuose Rytuose - ne tik sprendžiant klausimus dėl taikos pilietinio karo niokojamoje Sirijoje.

Iki šiol Teheranas savo laivus reguliariai siuntė į Adeno įlanką prie Afrikos rytinės pakrantės, kad kovotų su piratais ir apsaugotų prekybinius laivus.

Misija Atlante yra ir reakcija į JAV pajėgų dislokavimą Persijos įlankoje. JAV karinio jūrų laivyno 5-ojo flotilė yra įsikūrusi Bahreine - visiškai netoli Irano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.