Jauni radikalai Sirijoje rengiasi triukšmingam sugrįžimui

Ne paslaptis, kad Sirijoje tarp sukilėlių veikia ir iš Europos šalių atvykę džihadistai. Bet dabar aiškėja, kad jauni radikalai ruošiami ir triukšmingam sugrįžimui į Vakarus, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Daily Telegraph“ ir „The Independent“,  informacija.

Ne paslaptis, kad Sirijoje tarp sukilėlių veikia ir iš Europos šalių atvykę džihadistai.<br>AP nuotr.
Ne paslaptis, kad Sirijoje tarp sukilėlių veikia ir iš Europos šalių atvykę džihadistai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2014, 7:23 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:29 AM

Kaip skelbia „The Daily Telegraph“, užsieniečius Sirijoje verbuoja teroristų tinklas „Al Qaeda“, veikiantis su ekstremistų grupuotės „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIS) vėliava.

Šią informaciją atskleidė džihadistų Sirijoje gretas palikęs Muradas. Esą atvykėliai iš Europos ir JAV mokomi, kaip pasigaminti automobilines bombas.

„Užsieniečiai labai didžiuojasi rugsėjo 11-osios išpuoliais, sprogdinimais Londone 2005 metais.

Britai, prancūzai ir amerikiečiai modžahedai vis kalba apie vietas, kurias reikėtų susprogdinti Europoje arba JAV. Pavyzdžiui, atvykėliai iš Amerikos svajoja susprogdinti Baltuosius rūmus“, – pasakojo Muradas.

Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnybų vertinimu, šiuo metu Sirijoje kaunasi maždaug 500 kovotojų, atvykusių iš Londono ir kitų Anglijos didmiesčių. Bijomasi, kad jie gali grįžti dar radikalesni nei anksčiau.

Numanomi taikiniai – ne tik Jungtinėje Karalystėje ar JAV. Iškalbingas ir vienas vaizdo įrašas belgo jaunuolio paskyroje tinkle „YouTube“.

Klipe matoma juoda-balta vienos Sirijos sukilėlių grupės vėliava ir girdima skanduotė: „Krinta bombos. „Atomium“, girdžiu sprogimą. Visur – žmonių kūnų dalys.“

Šis belgas jaunuolis – 19-metis Brianas de Mulderis – šiuo metu yra Sirijoje ir su šimtais kitų kovotojų iš Europos kaunasi ne tik prieš prezidento Basharo al-Assado pajėgas, bet ir prieš nuosaikesnius sukilėlius.

O „Atomium“ – nuo 1958 metų Briuselį puošiantis garsus skulptūros ir architektūros mišinys, vaizduojantis atomą, padidintą 150 tūkstančių kartų.

„Visi tie karštakošiai jaunuoliai į Europą sugrįš tapę kovų užgrūdintais ekstremistais“, – mano Europolo – ES kriminalinės žvalgybos agentūros direktorius Robas Wainwrightas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.