Prieš derybas dėl taikos Sirijoje - skirtingos prognozės

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas trečiadienį

J.Kerry (nuotr.) įsitikinęs, kad Damasko režimo lyderio B. al Assado nebus jokioje naujoje Sirijos pereinamojo laikotarpio vyriausybėje.<br>AP nuotr.
J.Kerry (nuotr.) įsitikinęs, kad Damasko režimo lyderio B. al Assado nebus jokioje naujoje Sirijos pereinamojo laikotarpio vyriausybėje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 22, 2014, 12:40 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:01 AM

Tai JT vadovas pareiškė pradėdamas tarptautinę konferenciją dėl taikos Sirijoje, kuri vyksta Šveicarijos Montrė mieste prie Ženevos ežero.

„Po beveik trejų skausmingų konflikto ir kančių Sirijoje metų ši diena yra vilties diena“, – sakė Ban Ki-moonas.

„Jūs turite didžiulę galimybę ir atsakomybę pasitarnauti Sirijos žmonėms“, – pabrėžė JT vadovas.

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad derybos, kuriose ieškoma taikaus Sirijos problemos sprendimo, nebus lengvos ir greitos, tačiau trečiadienį prasidėjusi taikos konferencija yra istorinė galimybė.

„Derybos nebus paprastos, jos nebus greitos“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas kalbėdamas konferencijoje, kuri vyksta Šveicarijos Montrė mieste.

„Visų dalyvių pečius slegia istorinė pareiga“, – sakė S.Lavrovas, kreipdamasis į konfliktuojančių Sirijos stovyklų atstovus ir delegatus iš dar maždaug 40 valstybių.

Savo ruožtu, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry įsitikinęs, kad Damasko režimo lyderio Basharo al Assado nebus jokioje naujoje Sirijos pereinamojo laikotarpio vyriausybėje.

„Turime pripažinti realybę... mus čia atvedęs bendras sutarimas dėl pereinamojo laikotarpio vyriausybės yra toks, kad vyriausybės negali formuoti kažkas, kam prieštarauja kita pusė“, – sakė J.Kerry, kalbėdamas Šveicarijoje vykstančioje tarptautinėje taikos konferencijoje.

„Tai reiškia, kad Basharo al Assado nebus pereinamojo laikotarpio vyriausybėje. Neįmanoma, kad žmogus, kuris vadovavo brutaliems veiksmams prieš savo (šalies) žmones, galėtų atgauti legitimumą valdyti“, – pabrėžė valstybės sekretorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive