Prie Sirijos sukilėlių prisijungia vis daugiau jaunų europiečių

Tūkstančiai jaunuolių iš Europos

Dauguma užsieniečių prisijungia prie glaudžiausiai su „Al Qaeda“ susijusių kovotojų grupių.<br>AP nuotr.
Dauguma užsieniečių prisijungia prie glaudžiausiai su „Al Qaeda“ susijusių kovotojų grupių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:15 AM

Tarptautinio radikalizmo tyrimų centro (ICSR) specialistų duomenimis, prie islamistų sukilėlių grupių, kovojančių su B. al Asado pajėgomis, prisijungė apie 8 tūkst. 500 užsieniečių, tarp kurių - beveik 2 tūkst. iš Vakarų Europos.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as šį mėnesį sakė, kad iš šalies išvyko ir prie kovų Sirijoje prisijungė 700 žmonių. Žvalgybos tarnybų spalio mėnesio duomenimis, tokių asmenų buvo 400. Vokietijos valdžios teigimu, žinoma, kad šiuo metu Sirijoje yra 270 vokiečių, tačiau, manoma, kad gali būti gerokai daugiau.

ICSR duomenimis, Sirijoje yra beveik 300 kovotojų iš Belgijos, iki 366 iš Didžiosios Britanijos ir 152 iš Nyderlandų.

Dauguma užsieniečių prisijungia prie glaudžiausiai su „Al Qaeda“ susijusių kovotojų grupių - „Al Nusra Front“ (Pergalės fronto) ir „Irako ir Levanto islamo valstybės „ (ISIL), kurios, Vakarų manymu, yra pavojingiausios organizacijos.

Pareigūnai baiminasi, kad kovotojai grįš užgrūdinti kovų, kupini neapykantos Vakarų vertybėms ir išsiugdę sukilėlių įgūdžius, kuriuos gali panaudoti savo gimtojoje šalyje.

„Vis didesnė mūsų socialinės rūpybos dalis dabar yra susijusi su Sirija. Tai daugiausia susiję su asmenimis iš Jungtinės Karalystės, kurie išvyko kovoti ten ar kurie to siekia, - sakė britų saugumo tarnybos MI5 generalinis direktorius Andrew Parkeris. - „Al Nusra Front“ ir kitos ekstremistų sunitų grupės, turinčios ryšių su „Al Qaeda“, skatina atakuoti Vakarų šalis“.

Daugumai europiečių kelionė į Siriją yra paprasta ir pigi. Tai taip pat nesunku, kaip nukakti iki Turkijos. Be to, vis dažniau džihadistams net nereikia mokėti arabų kalbos, kad galėtų greitai įsilieti į užsienio brigadų gretas, interviu „Reuters“ sakė Vokietijos vidaus žvalgybos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.