CAR sostinėje smurto banga nusinešė mažiausiai 11 gyvybių

Dar penki žmonės žuvo neaiškiomis aplinkybėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2014, 10:02 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:37 PM

Tarp aukų yra du musulmonai, kurie buvo žiauriai nulinčiuoti, ir vienas įstatymų leidėjas, nušautas pro šalį motociklu važiavusių užpuolikų.

Šeštadienį vakare susirėmimai tarp krikščionių ir musulmonų įsiplieskė Bangio vakarinėje dalyje, kur buvo padegta daug pastatų, pranešė liudininkai.

Vienas gyventojas naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvo nulinčiuotas krikščionę nužudęs musulmonas, kurio kūnas vėliau buvo padegtas ir numestas priešais miesto rotušę. Sekmadienį paryčiais nužudytojo palaikai tebegulėjo priešais pastatą.

Dar vieną musulmoną nužudė įtariamas krikščionis, kuris taip pat rengėsi sudeginti nužudytojo kūną, tačiau jį nušovė Ruandos kariai iš Afrikos Sąjungos taikos palaikymo pajėgų, sakė liudininkas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Kai kariai nušovė krikščionį, įsiutusi minia ėmė garsiai šaukti ir įžeidinėti Ruandos karius, kuriuos palaikė musulmonais. Pasak liudininko, vienas iš minioje buvusiu žmonių garsiai šaukė: „Mirtis ruandiečiams!“

Dar penki žmonės žuvo neaiškiomis aplinkybėmis.

Peteris Bouckaertas iš organizacijos „Human Rights Watch“ patvirtino liudininkų pasakojimus ir sakė, kad dar vienas musulmonas buvo nulinčiuotas sekmadienį paryčiais netoli centrinės Bangio turgavietės.

Sekmadienį Centrinės Afrikos žmogaus teisių lyga pranešė, kad motociklu važiavę užpuolikai sostinėje nušovė laikinojo šalies parlamento įstatymų leidėją.

Nužudytas parlamentaras Jeanas-Emmanuelis Ndjaroua, atstovavęs pietrytiniam Aukštutinio Koto regionui, šeštadienį kalbėdamas priešais laikinojo parlamento pastatą, pasmerkė smurtą prieš jo rajono musulmonų bendruomenę.

Buvusią prancūzų koloniją smurtas krečia jau beveik metus, nuo tada, kai sukilėlių koalicija „Seleka“ kovą įvykdė perversmą ir prie šalies vairo stojo Michelis Djotodia, tapęs pirmuoju CAR lyderiu musulmonu.

Po jo atėjimo į valdžią „Seleka“ kovotojai ėmė rengti žiaurius išpuolius prieš krikščionis, kurie sudaro šalies gyventojų daugumą.

Siekdami apsisaugoti nuo išpuolių, pastarieji ėmė burtis į savigynos būrius, kurie ėmė persekioti musulmonus.

Smurtas nesumažėjo ir tuomet, kai M.Djotodia atsistatydino, o parlamentas praėjusį mėnesį laikinąja šalies vadove paskyrė Catherine Samba Panza.

Praėjusį penktadienį buvo nulinčiuotas vyras, iškritęs iš sunkvežimio, važiavusio kolonoje mašinų, kuriomis įbauginti musulmonai spruko iš Bangio. Miestiečiai jį mirtinai nuplakė ir paliko jo kūną šalikelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.