NATO priešraketinės gynybos skydas dygsta ir Ispanijoje

Į Ispaniją antradienį atplaukė pirmasis iš keturių modernių JAV karo laivų, kurie veiks, kaip NATO priešraketinės gynybos skydo Europoje platformos. Laivuose esančios raketos gali numušti taikinius už tūkstančių kilometrų, o dėl to ypač nerimauja Maskva, kuri tikina, kad PRG yra nukreipta prieš Rusija.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-02-11 15:24, atnaujinta 2018-02-16 11:04

Karo laivas „USS Donald Cook“ atplaukė į Ispanijos karinio jūrų laivyno bazę Rotoje, kur bus dislokuojamas ir vykdys užduotis su priešraketine gynyba, nurodoma pareiškime.

„Pirmą kartą Europoje nuolat dislokuojamas JAV karinio jūrų laivyno laivas su gynybos nuo balistinių raketų sistema „Aegis“, - sakė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

„USS Donald Cook“ atvykimas yra žingsnis į priekį NATO, Europos saugumui ir transatlantiniam bendradarbiavimui“, – pridūrė jis.

Likę trys laivai su „Aegis“ sistema bus dislokuoti per ateinančius dvejus metus.

Dėl priešraketinės gynybos skydo elementų dislokavimo NATO sutarė per viršūnių susitikimą 2010-aisiais. Sistema skirta „ginti visų NATO valstybių Europoje gyventojus ir teritorijas“, nurodoma pareiškime.

Tuo tarpu Rusija tvirtina, kad skydas kelia tiesioginę grėsmę jos strateginiam branduoliniam arsenalui ir saugumui. Ypač Rusiją erzina tai, kad tokia "Aegis" sistema su raketomis, kokios yra įtaisytos JAV karo laivuose, turėtų atsirasti Lenkijoje bei Rumunijoje.

Šis klausimas yra viena problemų, dėl kurių smarkiai nesutaria Maskva ir Vašingtonas, tvirtinantis, kad Rusijos būgštavimai neturi jokio pagrindo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.