Ukrainos laivas Kryme atrėmė ginkluotų užpuolikų reidą

Blokuoja Kerčės sąsiaurį

Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 4, 2014, 9:48 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:27 PM

„Ginkluoti asmenys buksyru priplaukė prie laivo borto, tačiau įgula jiems pasipriešino jėga. Buvo mėginama įlaipinti abordažo komandą, pagrobti laivą, ginklus ir jūreivius“, – ministerijos spaudos tarnyba citavo antvandeninių laivų brigados vadą kapitoną Vitalijų Zviahyncevą.

Blokuoja Kerčės sąsiaurį

Šiuo metu Ukrainos jūrų pajėgų laivus toliau blokuoja Rusijos Juodosios jūros laivyno laivai, nurodoma ministerijos pranešime.

„Visi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariniai daliniai ir laivai, dislokuoti Krymo autonominėje respublikoje, vykdo Gynybos ministerijos ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo įsakymus“, – pridūrė ministerija.

Visą antradienį Rusijos kariniai laivai blokavo Ukrainos Krymo pusiasalį nuo Rusijos skiriantį Kerčės sąsiaurį.

Ukrainos pasienio apsaugos patruliai informavo, kad rusų kariai kontroliuoja siaurą kanalą iš Krymo pusės, o Rusijos pusėje buvo pastebėti šarvuoti automobiliai.

„Kerčės sąsiaurį blokuoja du Rusijos laivai – iš šiaurės ir iš pietų“, – sakė pasienio apsaugos vado pavaduotojas Pavelas Šišurinas žurnalistams.

Gąsdina raketomis

Maskva antradienį paskelbė sėkmingai išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą, tebetvyrant didžiulei įtampai dėl Rusijos karių įvykdyto Krymo užėmimo ir grasinimo pasiųsti daugiau pajėgų į kitus kaimyninės Ukrainos regionus.

Rusijos strateginės raketinės pajėgos paleido branduolinius užtaisus galinčią nešti raketą „RS-12M Topol“ antradienį 22 val. 10 min. Maskvos (20 val. 10 min. Lietuvos) laiku iš pietinės Astrachanės srities prie Kaspijos jūros. Jos mokomoji karinė galvutė smogė numatytam taikiniui kariniame poligone, esančiame Kazachstane.

Šio bandymo tikslas buvo išbandyti naują tarpžemyninių balistinių raketų kovinę įrangą, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas pulkininkas Igoris Jegorovas.

Raketa buvo paleista iš Kapustin Jaro karinio poligono, esančio netoli Volgos upės, už maždaug 450 kilometrų į rytus nuo sienos su Ukraina.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad Jungtinės Valstijos buvo tinkamai iš anksto informuotos apie šį bandymą, kad tas pranešimas buvo gautas dar prieš prasidedant krizei Ukrainos Krymo regione.

Primena apie branduolinę galią

Rusija neretai atlieka tarpžemyninių balistinių raketų bandymus ir skelbia jų rezultatus. Analitikų nuomonė, tokiu būdu siekiama priminti Vakarų šalims apie Maskvos branduolinę galią ir užtikrinti Rusijos žmones, kad prezidentas Vladimiras Putinas pajėgus juos apginti.

Rusija ir JAV 2010 metais pasirašė naujausią sutartį dėl panaudojimui parengtų tarpžemyninių balistinių raketų skaičiaus sumažinimo, tačiau Maskva yra užsiminusi, kad sutiks su tolesniu šio strateginio arsenalo mažinimu artimiausioje ateityje, taip pat imasi žingsnių atnaujinti savo branduolinį arsenalą.

V.Putinas pabrėžia, kad Rusija turi išlaikyti stiprų branduolinį arsenalą – iš dalies dėl JAV planų dislokuoti Europoje priešraketinės gynybos skydo elementus, kurie, anot Maskvos, gali kelti grėsmę šalies saugumui.

20 metrų ilgio raketų „Topol M“, pagal NATO klasifikaciją žinomos kaip „SS-27 Sickle“, ankstesnės modifikacijos buvo priimtos į Sovietų Sąjungos ginkluotę 1985 metais, likus šešeriems metams iki tos šalies subyrėjimo. Ši raketa gali nešti tris branduolines kovines galvutes; ji valdoma autonominės inercinės sistemos ir pagal Rusijos palydovinės navigacijos sistemos GLONASS signalus.

„Topol M“, galinčios nuskrieti 10,5 tūkst. kilometrų greičiau nei per pusvalandį, laikomos tiksliausiai pasaulyje nutaikomomis tarpžemyninėmis balistinėmis raketomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.