ES pareigūnė: iraniečiai labai įsipareigoję siekti susitarimo

Tokia linija atsispindėjo ir H.Schmid elektroniniame laiške.

C.Ashton ir Irano užsienio reikalų ministras Mohamadas Javadas Zarifas keipiasi į žiniasklaidos atstovus po derybų Vienoje.<br>AP nuotr.
C.Ashton ir Irano užsienio reikalų ministras Mohamadas Javadas Zarifas keipiasi į žiniasklaidos atstovus po derybų Vienoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 20, 2014, 3:42 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:22 AM

Rusija, viena iš šešių galių, siekiančių įtikinti Iraną sumažinti savo branduolinę veiklą, kad neliktų jokių branduolinio ginklo sukūrimo galimybių, atskirai sakė, kad abi derybų šalys yra „toli viena nuo kitos“ urano sodrinimo klausimu.

Trumpas ES pareigūnės Helgos Schmid elektroninis laiškas aukštiems ES narių pareigūnams buvo parašytas po Vienoje antradienį ir trečiadienį vykusio Irano ir šešių galių – JAV, Prancūzijos, Vokietijos, Kinijos, Rusijos ir Jungtinės Karalystės – susitikimo.

H.Schmid yra ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton, kuri šešių valstybių vardu koordinuoja derybas su Iranu, pavaduotoja. Teheranas sako, kad jo branduolinė programa yra taiki, bet Vakarai baiminasi, kad ja gali būti siekiama įgyti pajėgumus pasigaminti branduolinį ginklą, todėl nori, kad ji būtų apribota.

Per šios savaitės derybas Iranas ir minimos šešios valstybės ginčijosi dėl planuojamo iraniečių branduolinio reaktoriaus, galinčio gaminti plutonį bomboms, ateities. JAV perspėjo, kad reikės „sunkaus darbo“ norint įveikti nuomonių skirtumus, kai šalys vėl susirinks balandžio 7 dieną.

Tokia linija atsispindėjo ir H.Schmid elektroniniame laiške.

„Kadangi išgyvename ankstyvą galutinių ir visapusiškų derybų stadiją, mūsų laukia dar daug darbo. Kai kuriose srityse pozicijos labai skiriasi, – sakoma laiške. – Tačiau įspūdis yra toks, kad Irano derybininkai lieka labai įsipareigoję pasiekti visapusišką sprendimą per sutartą 6 mėnesių periodą“.

H.Schmid turėjo omenyje liepos pabaigos terminą, iki kurio reikia pasiekti ilgalaikį susitarimą ir kuris yra numatytas lapkritį sudarytame laikinajame susitarime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.