Lenkija spartina priešraketinio skydo kūrimą

Lenkijos gynybos ministerijos

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 10:50 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:57 AM

„Problemų sprendimas dėl Lenkijos oro erdvės apsaugos bus paspartintas, - kalbėjo ministerijos atstovas Jacekas Sonta. - Lenkija pasirinks sau tinkamiausią variantą per kelias ateinančias savaites“.

Priešraketinės įrangos pirkimo konkurse Varšuva dalyvių skaičių ketino sumažinti birželį, tačiau krizė Ukrainos Krymo pusiasalyje privertė paspartinti šiuos planus. Šiuo metu dėl užsakymo varžosi keturi gamintojai: prancūzų „Thales“ ir Europos šalių MBDA konsorciumas, Izraelio vyriausybė, JAV kompanijos „Raethon“ ir „Lockheed Martin“ konsorciumas su MEADS.

Lenkijos gynybos ministerijos atstovo teigimu, šalis galutinę sutartį tikisi pasirašyti dar šių metų pabaigoje.

MEADS koncerno atstovų duomenimis, pasiūlymo vertė siekia 5 mlrd. dolerių, tačiau visa priešraketinio skydo sistema gali kainuoti 13,1 mlrd. dolerių, įskaitant ir jos priežiūros kainą. Projektą tikimasi užbaigti iki 2022 metų.

JAV Kongreso narys Stephenas Lynchas pasveikino Varšuvos sprendimą.

„Manau, veiksmai Kryme aiškiai parodo, kad NATO turi dėti daugiau pastangų savo gynybiniams pajėgumams atnaujinti, ir ne vien tik priešraketinės gynybos srityje, - kalbėjo S. Linčas. - Tačiau aš visiškai palaikau ir suprantu Lenkijos sprendimą pagreitinti procesą ir, manau, kad mes (JAV. - ELTA) turėtume visokeriopai paremti šias pastangas“.

Pirmame priešraketinio skydo kūrimo etape sistemą sudarys aštuonios vidutinio nuotolio raketų-perėmėjų baterijos, kurias vėliau papildys trumpojo ir ilgojo nuotolio oro erdvės gynybos elementai. Gynybos ministerija informavo, kad Lenkijos parlamentas jau priėmė teisės aktus sistemai reikalingoms lėšoms surasti.

Pažymima, kad nauja sistema bus nepriklausoma nuo JAV priešraketinio skydo elementų, kuriuos viceprezidentas Joe Bidenas pažadėjo dislokuoti Lenkijoje iki 2018 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.