Po kinų lėktuvnešį JAV gynybos sekretorius vaikščiojo 2 valandas

Vizito į Pekiną metu JAV

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 7, 2014, 6:32 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:51 PM

JAV pareigūnas po Kinijos karinės galios simbolį vaikštinėjo beveik dvi valandas, nors nemažai konkrečių vizito detalių kol kas neatskleidžiama. Oficialiai Ch.Hagelis tapo pirmuoju užsienio šalies pareigūnu, aplankiusiu naująjį Kinijos lėktuvnešį.

Vizito metu gynybos sekretorius turėjo galimybę pamatyti lėktuvų paleidimo denį, medicininės paskirties patalpas ir gyvenamuosius kambarius. Jam taip pat buvo leista tiesiogiai pabendrauti su laive tarnaujančiais kinų jūreiviais.

„Nematėme visos laivo erdvės. Tačiau pajutome, kad tai buvo sąžiningas bandymas pademonstruoti atvirumą ir skaidrumą“, - po vizito lėktuvnešyje kalbėjo neprisistatęs JAV gynybos departamento pareigūnas.

Saugumo ekspertai teigia, kad šiuo beprecedenčiu žingsniu Pekinas norėjo numalšinti JAV metamus kaltinimus dėl neskaidriai vykdomos Kinijos kariuomenės modernizacijos.

60 tūkst. tonų vandentalpos „Liaoning“ buvo pastatytas Sovietų Sąjungoje, tačiau šiai subyrėjus nebaigtas rūdijo Ukrainos uostuose. 1998 m. Kinija šį laivą nupirko ir modernizavo. Lėktuvnešis kol kas nėra parengtas karinėms operacijoms, - ekspertų vertinimu, Kinijai prireiks dešimtmečių, kol jos laivai galimybėmis prilygs JAV lėktuvnešiams.

Singapūro Pietryčių Azijos studijų institute dirbantis regioninio saugumo ekspertas Ianas Storey šio vizito pernelyg nesureikšmina.

„Demonstruodami laivą, kuris buvo pastatytas 1980 metais ir veikia tik kaip treniruočių platforma, Kinija nukreipia Ch.Hagelio akis nuo kur kas jautresnių karinių pajėgumų, tarp jų raketų ar povandeninių laivų statymo programų“, - teigė I.Storey.

JAV kariuomenės pareigūnų tvirtinimu, Kinijos kariškiai nuolat lankosi amerikiečių lėktuvnešiuose šiems atplaukus į Honkongą ar Singapūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.