Oficialu: čečėnų separatistų vadas Doku Umarovas nukautas

 Tiesa, kol kas D.Umarovo palaikai dar nerasti, pranešė vienas informuotas šaltinis. 

Kovodamas už Čečėnijos nepriklausomybę nuo Rusijos, D.Umarovas surengė nemažai atakų, taip pat išpuolį Maskvos Domodedovo oro uoste 2011 metų sausį, ir dvigubą teroro aktą Maskvos metro 2010-ųjų kovą.<br>„Scanpix/AFP" nuotr.
Kovodamas už Čečėnijos nepriklausomybę nuo Rusijos, D.Umarovas surengė nemažai atakų, taip pat išpuolį Maskvos Domodedovo oro uoste 2011 metų sausį, ir dvigubą teroro aktą Maskvos metro 2010-ųjų kovą.<br>„Scanpix/AFP" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, ELTA, „Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2014, 1:11 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:33 PM

Rusijos nacionalinio antiteroristinio komiteto susitikimo metu A. Bortnikovas pareiškė, kad D.Umarovas buvo nukautas specialios kovinės operacijos metu.

Čečėnų autonominės respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas apie D.Umarovo žūtį skelbė jau kurį laiką, tačiau JAV ir Rusijos vyriausybės atsisakė pripažinti šį faktą, kol to nepatvirtino oficialios tarnybos. Anot R.Kadyrovo, jo agentai perėmė Dagestano ir Kabardino Balkarijos separatistų pokalbį, kuriame minima D.Umarovo žūtis ir aptariamas naujas „Kaukazo emyrato“ vadovas.

 Tiesa, kol kas D.Umarovo palaikai dar nerasti, pranešė vienas informuotas šaltinis. 

„Specialiųjų tarnybų turima informacija rodo, kad Umarovas buvo labai sunkiai kontūzytas per saugumo pajėgų operaciją 2011-ųjų kovą ir mirė tuojau po to“, - šaltinis sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Tačiau „vieno iš įžūliausių Šiaurės Kaukazo teroristų kūnas dar nerastas“, pridūrė jis.

„Štai kodėl šiandien teisingiau būtų kalbėti apie Umarovo veiklos „neutralizavimą“, - aiškino agentūros pašnekovas.

Didelio masto saugumo pajėgų operacija prieš vieną kovotojų grupuotę buvo surengta 2011 metų kovo 28 dieną Sunžos rajono kalnuose Rusijos Ingušijos respublikoje. Teisėsaugos agentūrų šaltiniai sakė, kad ant ten buvusios kovotojų stovyklos buvo numesta galinga bomba, kuri užmušė 17 sukilėlių, tarp jų islamistų ideologą Abu Supjaną.

Tačiau naujausias Rusijos pareiškimas, kad D.Umarovas buvo nukautas prieš trejus metus, kertasi su faktu, jog vėlesniu laikotarpiu buvo paskelbta šio islamistų lyderio pareiškimų, įskaitant raginimą atakuoti šių metų vasarį Rusijos Juodosios jūros kurorte Sočyje vykusias žiemos olimpines žaidynes.

Šiaurės Kaukazo sukilėlių portalas „Kavkaz Centr“ kovo 18 dieną paskelbė, kad D.Umarovas „tapo kankiniu“, tačiau neįvardijo jo žūties datos.

Kovodamas už Čečėnijos nepriklausomybę nuo Rusijos, D.Umarovas surengė nemažai atakų, taip pat išpuolį Maskvos Domodedovo oro uoste 2011 metų sausį, ir dvigubą teroro aktą Maskvos metro 2010-ųjų kovą.

JAV vyriausybė už informaciją, padėsiančią sučiupti čečėnų sukilėlių lyderį, siūlė 5 mln. dolerių premiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.