JAV siunčia Egiptui 10 sraigtasparnių kovai su ekstremistais

Egipto kariuomenės laukia

Daugiau nuotraukų (1)

AP, „Reuters“, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 23, 2014, 6:22 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:20 PM

Pentagonas paskelbė apie 10 „Apache“ tipo sraigtasparnių siuntą karinėms pajėgoms Kaire. JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis informavo savo kolegą Sidki Subhi apie atitinkamą sprendimą.

„Mes manome, kad šie nauji sraigtasparniai padės Egipto vyriausybei kovoti su ekstremistais, keliančiais grėsmę JAV, Egiptui ir Izraeliui“, - sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby.

Sraigtasparniai bus naudojami antiteroristinėse operacijose Sinajaus pusiasalyje. Čia per džihadistų atakas prieš Egipto saugumo pajėgas praėjusiais mėnesiais žuvo daugiau kaip šimtas žmonių.

Prieš tai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry informavo Kongresą, kad Kairas atitinka kriterijus amerikiečių karinei paramai gauti.

Vašingtonas pernai įšaldė didelę dalį savo karinės paramos Egiptui, kai kariuomenė nuvertė nuo valdžios žmonių išrinktą prezidentą Mohammedą Mursi. Pasak J.Kerry, JAV vyriausybė kol kas nėra įsitikinusi, kad naujoji vyriausybė Kaire remia perėjimą į demokratiją. Todėl be „Apache“ sraigtasparnių šiuo metu kita karinė pagalba nebus teikiama.

Pranešimas apie siunčiamus JAV kovinius sraigtasparnius paviešintas tuo metu, kai buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Tony Blairas įspėjo Vakarų šalių lyderius nukreipti savo dėmesį nuo nesutarimų su Rusija dėl Ukrainos ir susikoncentruoti į islamiškojo ekstremizmo grėsmes.

T.Blairas pažymėjo, kad „radikalus ir politizuotas islamo požiūris“ turėtų būti pasaulio politinės darbotvarkės centre.

Pasak buvusio britų premjero, atrodo, kad Vakarai „keistai nenori“ pažvelgti į jėgą, kuri „kenkia taikaus egzistavimo globalizacijos eroje galimybei“.

T.Blairas Jungtinės Karalystės ministro pirmininko pareigas ėjo 1997-2007 metais. Dabar jis yra didžiojo ketverto - Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos, JAV ir Rusijos - pasiuntinys Artimuosiuose Rytuose.

Savo kalboje Londone T.Blairas teigė, kad „kokie bebūtų mūsų nesutarimai, turėtume būti pasiruošę užmegzti ryšį ir bendradarbiauti su Rytais, ypač su Rusija ir Kinija“, kad galėtume kovoti su islamiškuoju ekstremizmu.

T.Blairo politiniam palikimui Jungtinėje Karalystėje pakenkė jo sprendimas dalyvauti invazijoje į Iraką 2003 metais.

T.Blairas pripažino, kad invazija Irake ir Afganistane sumažino Vakarų norą kištis į Artimųjų Rytų reikalus. Tačiau jis paragino Vakarus užmegzti ryšius su regionu.

Ekspremjeras pareiškė, kad „nuo Egipto likimo priklauso viso regiono ateitis“.

T.Blairas gynė perversmą Egipte, kada praėjusiais metais buvo nuversta išrinktojo M.Mursi Musulmonų brolijos vyriausybė. Anot T.Blairo, M.Mursi pašalinimą iš valdžios lėmęs protestas „nebuvo įprastas protestas. Tai buvo būtina norint išgelbėti šalį. Turėtume paremti naująją vyriausybę ir padėti jai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.