Rusija pyksta ant NATO, bet pati kariuomenės neatitraukia

Su JAV gynybos sekretoriumi Chucku Hageliu kalbėjęs Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu išreiškė susirūpinimą „beprecedenčiu“ NATO ir JAV kariniu aktyvumu, rašo BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 29, 2014, 10:51 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:02 AM

Tai, kai reaguodama į Aljanso narių, tarp jų ir Lietuvos prašymus stiprinti saugumą NATO atsiuntė papildomas pajėgas į Lenkiją ir Baltijos šalis neliko nepastebėta Rusijoje.

Rusijos gynybos ministerijos išplatintame pranešime rašoma, jog „atviras“ ministrų pokalbis truko daugiau kaip valandą.

S.Šoigu paragino Vašingtoną „sumažinti Ukrainos retoriką“ ir patikino, kad rusų kariai nuo rytinių Ukrainos sienų grįžo į savo nuolatinės dislokacijos vietas. Pranešime neminimas bendras regione dislokuotas karių skaičius, nors, Vakarų šalių pareigūnų vertinimu, Maskva prie Ukrainos sienų sutelkusi net 40 tūkst. karių.

Ch.Hagelis, savo ruožtu, įspėjo Rusiją apie karinės agresijos ekonominius ir diplomatinius padarinius, taip pat paragino Maskvą dėti visas pastangas Ukrainoje pagrobtiems Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojams išlaisvinti.

Rusai nesitraukia nuo Ukrainos sienų

Savo ruožtu NATO pareigūnai tvirtina nematantys jokių ženklų, liudijančių apie daugiatūkstantinės Rusijos kariuomenės atitraukimą nuo Ukrainos sienų, rašo „Reuters“.

Apie Maskvos pulkų atitraukimą „į nuolatinės dislokacijos vietas“ pirmadienį pranešė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, telefonu kalbėdamas su JAV gynybos sekretoriumi Ch.Hageliu.

„Šiuo metu neturime jokios informacijos, rodančios Rusijos pajėgų atitraukimą nuo Ukrainos sienų. Ir toliau raginame Rusiją tvirtai laikytis Ženevos susitarimo nuostatų bei patraukti savo karius diplomatijos ir dialogo vardan“, - „Reuters“ korespondentams sakė Aljanso atstovas.

Aviacijos bazėje – net 18 naikintuvų

Rusijos priekaištai pasirodė kaip tik tuo metu, kai NATO bazėje Zokniuose užfiksuotas rekordinis skaičius Aljanso naikintuvų. Antradienio popietę Šiauliuose nusileido NATO oro policijos misiją iš JAV perimančio Lenkijos kontingento naikintuvai.

Keturi Lenkijos karinių oro pajėgų MIG-29 Baltijos šalių oro erdvėje patruliuos kartu su oro policijos misiją sustiprinusiais keturiais karališkųjų oro pajėgų naikintuvais „Typhoon“ ir keturiais Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16.

Britų naikintuvai „Typhoon“ Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose nusileido pirmadienį. Keturi Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16 bus dislokuoti Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje.

Atskridus Lenkijos naikintuvams bendras Aviacijos bazėje dislokuotų naikintuvų skaičius pasiekė 18.Šis skaičius gan greitai pasikeis – trečiadienį Šiaulius turėtų palikti NATO oro policiją jau baigę JAV naikintuvai F-15 „Eagle“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.