Estams pagaliau pavyko prisivilioti NATO naikintuvus

Ilgą laiką iš Šiaulių į Emaryje modernizuotą bazę NATO oro policijos misiją prisivilioti mėginę estai pagaliau sulaukė savo šanso.

Estijos karinių oro pajėgų ministras pulkininkas Jaakas Tarienas sakė, kad kuo daugiau naikintuvų Baltijos šalyse turime, tuo yra geriau.<br>R.Vitkaus nuotr.
Estijos karinių oro pajėgų ministras pulkininkas Jaakas Tarienas sakė, kad kuo daugiau naikintuvų Baltijos šalyse turime, tuo yra geriau.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-04-30 17:51, atnaujinta 2018-02-14 10:42

Emario bazėje dislokuoti keturi Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16 nuo ketvirtadienio įsijungs į NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Pagrindinės NATO oro policijos pajėgos liks dislokuotos Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

Iš Šiaulių aerodromo kontroliuoti Baltijos oro erdvės kils trečiadienį NATO oro policijos misiją iš JAV perėmusios Lenkijos karinių oro pajėgų naikintuvai MIG-29 ir jiems talkinsiantys Didžiosios Britanijos „Eurofighter Typhoon“.

Šiauliuose bus dislokuota apie šimtas Lenkijos ir 140 Didžiosios Britanijos kariškių.

Dislokuos keturis naikintuvus ir pusšimtį karių

Emario bazėje Estijoje bus dislokuoti keturi Danijos naikintuvai - čia apsistos ir apie pusšimtis šios šalies kariškių. Prireikus į pagalbą jiems atskubėtų dar du naikintuvai iš Danijos.

Karinę bazę Ameryje modernizavę estai prisivilioti NATO oro policijos pajėgas bandė jau anksčiau. Estai siūlė NATO oro policiją misiją vykdančių junginių dislokacijos vietą keisti rotacijos principu.

Tarp vietų, kuriose būtų galima dislokuoti NATO naikintuvus buvo minima ne tik Aviacijos bazė Šiauliuose, Estijos karinė bazės Emaryje, bet ir karinis aerodromas Lielvardėje (Latvija).

Trečiadienį į Šiauliuose Aviacijos bazėje vykusią NATO karinių junginių pasikeitimo ceremoniją atvykęs Estijos karinių oro pajėgų ministras pulkininkas Jaakas Tarienas dirsčiojo į laikrodį.

Tuo metu, kai NATO oro policijos misiją atlikę JAV kariškiai misiją perimantiems lenkams ir jiems talkinsiantiems britams perdavė simbolinį raktą nuo Baltijos šalių erdvės, Emario bazėje turėjo leistis Danijos naikintuvai.

Dabar ne laikas diskutuoti

Paklaustas, ką mano apie NATO misijos išplėtimą, Estijos karinių oro pajėgų vadas atsakė:

„Labai svarbu suprasti, kad nėra jokių varžybų tarp Emario, Lielvardės ir Šiaulių bazių, kaip ir nėra varžybų tarp estų, latvių ir lietuvių karinių oro pajėgų. Mes visi dirbame kartu, kad stiprintume regioninį saugumą“.

Anksčiau dvejus metus Karmėlavos oro erdvės stebėjimo, kontrolės ir valdymo centre dirbęs ir per tą laiką laisvai lietuviškai kalbėti išmokęs J.Tarienas nesiryžo prognozuoti ar po šios misijos Emario bazė ir toliau bus naudojama NATO kariškių.

„Aš tikiuosi, kad netrukus grįš laikai, kai mes galėsime sau leisti prabangą diskutuoti, kur turi būti, o kur neturi būti dislokuoti naikintuvai.

Tačiau dabar yra toks laikmetis, kad kuo daugiau naikintuvų Baltijos šalyse turime, tuo yra geriau. Aš tikiuosi, kad latviai investuos į Lielvardės bazę ir mes greitai Pabaltijyje turėsime trečią bazę, kuria galės naudotis NATO pajėgos“, - portalui lrytas.lt sakė keturiasdešimtmetis Estijos karinių oro pajėgų vadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.