Luhansko pasieniečiai sulaukė pagalbos, šūviai aidi ir Donecke

Luhanske naktį į pirmadienį teroristai atakavo pasieniečius, skelbia unian.net. Kova tęsėsi visą naktį, ryte teroristų padaugėjo, mūšiai tęsiasi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 2, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:10 AM

Apie 0 val. 30 min. maždaug 100 ginkluotų vyrų apsupo ir užpuolė pasieniečių būrį. Pirmoji ataka prasidėjo apie 4 val. ryto ir truko apie 40 minučių. Teroristai prieš pasieniečius naudojo kulkosvaidžius ir granatsvaidžius. Ukrainos pasieniečiai atlaikė ataką.

Toliau sekė antra ir trečia banga. Teroristai pakeitė taktiką ir vėliau pasieniečius ėmė atakuoti iš aukštų pastatų. Snaiperiai šaudė į Ukrainos pareigūnus.

Apie 7 val. teroristų gerokai padaugėjo. Pranešama apie 400 vyrų kovojančių prieš pasieniečius.  

Skelbiama, kad per ataką buvo sužeisti septyni pasieniečiai. Apie tai pranešė grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčiukas. Kokie nuostoliai iš separatistų pusės - nežinoma.

„Teroristai naudoja sunkiuosius kulkosvaidžius. Tuoj atvyks pastiprinimas“, - rašo D.Tymčiukas.

Pasak jo, po aštuntos valandos ryto teroristų padaugėjo iki 500.

 Kaip rašo Ukrainos žiniasklaida, teroristai užėmė šalia pasieniečių dalinio esančius taikių gyventojų namus ir šaudo pro jų langus.  Snaiperiai į pasieniečius šaudo iš butų, kuriuose laiko įkaitais paimtus gyventojus. Todėl pasieniečiai negali jiems duoti atkirčio.

Per visą naktį besitęsusius mūšius Ukrainos pareigūnai nesulaukė jokios ginkluotųjų pajėgų pagalbos. Skelbiama, kad į pagalbą buvo pasiųstas naikintuvas, tačiau dėl civilių jis negalėjo atakuoti.

Pasienio tarnybos ryšių su visuomene departamento vadovas Olegas Slobodianas naujienų portalui liga.net teigė, kad šaudymas nesiliauja nė minutei. 

„Kovotojų veiksmai rodo, kad jie ruošiasi bet kokia kaina užimti dalinį“, - sakė jis.

Anot O.Slobodiano, teroristai dalinį nedidelėmis grupėmis ėmė pulti nuo vidurnakčio, o nepaliaujamas puolimas prasidėjo 4 val. ryto. 

„Iki šiol jokios karinės paramos nesulaukėme. Vienintelė Antiteroristinės operacijos vadovų reakcija - ryte į kovinių veiksmų zoną atsiųstas naikintuvas, kuris apsukęs du ratus nuskrido. Nežiūrint į tai, pasieniečiai neketina sudėti ginklų ir kausis iki pabaigos. Prieš 4 valandas pasieniečiai įjungė per garsiakalbius Ukrainos himną ir ginasi jo fone", - pabrėžė O.Slobodianas. 

„RIA Novosti“ informavo, kad keli separatistai sužeisti, vienas nukautas.  

 O.Slobodiano turimais duomenimis, nukauti 5 teroristai, dar 8 sužeisti. Pasieniečiai kol kas praneša apie maždaug 10 sužeistų bendražygių. 

Ukrainos vyriausybinių pajėgų vykdomos Antiteroristinės operacijos atstovas sakė, kad pasieniečiams į pagalbą galiausiai buvo pasiųsta aviacija – naikintuvai sunaikino „dvi kovotojų minosvaidžių grupes“.

„Pradėjus dirbti aviacijai, kovotojai ėmė slėptis namuose. Orlaiviams nuskridus jie grįžo į pozicijas ir tęsė Ukrainos karinių dalinių apšaudymą. Nepaisant to, pilotai sugebėjo sunaikinti dvi minosvaidžių pozicijas“, - pranešė Antiteroristinės operacijos krizių valdymo centro (ATO) atstovas Vladyslavas Selezniovas. 

„Kai lėktuvai grįžo į bazę, gavome informacijos, kad kautynės aplink pasieniečių dalinį Luhanske atsinaujino“, – V.Selezniovas sakė Kijevo televizijai ICTV.  

Taip pat pranešama, kad Ukrainos karinė aviacija apšaudė separatistų suformuotos regioninės administracijos pastatą Luhanske, žuvo mažiausiai 5 viduje buvę asmenys. Apie tai praneša naujienų portalas „vzgliad.ru“ . 

Įvykio vietoje buvusių korespondentų teigimu, iš pastato buvo nešami sužeistieji, į atakos vietą atvyko net šešios greitosios pagalbos mašinos. „RIA Novosti“ praneša, jog viduje „gausybė žuvusiųjų ir sužeistųjų“.  

Sekmadienį ginkluoti žmonės maskuojamosiomis uniformomis, prisistatę kaip „Luhansko liaudies respublikos“ atstovai, užėmė Luhansko šovinių gamyklą. Jie pareiškė savarankiškai saugosią įmonės teritoriją.

Apšaudė Donecko separatistų administraciją

 Kaip praneša ELTA, Rytų Ukrainos separatistų įkurtos Donecko regiono administracijos pastatas buvo apšaudytas iš granatsvaidžio.

„Remiantis preliminaria informacija, asmenys pastatą apšaudė iš pravažiuojančios mašinos. Neatmetame galimybės, jog šaudyta iš priešais esančio namo. Greičiausiai buvo panaudotas granatsvaidis“, - spaudai sakė separatistų atstovai.

Incidento metu niekas nenukentėjo, užtaisas apgadino beveik metro storumo pastato sieną.

Kas užpuolė separatistų administraciją, kol kas nežinoma.

JAV kaltina Rusiją

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė, kad Rusija ir toliau remia prorusiškus sukilėlius Ukrainoje, nepaisydama JAV sankcijų, kuriomis Maskva yra baudžiama už kišimąsi į įvykius kaimyninėje šalyje.

„Yra įrodymų, kad Rusija ir toliau leidžia nekontroliuojamai judėti ginklams, lėšoms ir kovotojams per jos sienas, o prezidento (Vladimiro) Putino kiti veiksmai vis dar neaiškūs“, – sakė iždo sekretorius Jacobas Lew.

Pasak J.Lew, Jungtinės Valstijos, Tarptautinis valiutos fondas (TVF), Pasaulio bankas ir Didžiojo septyneto narės ieško bendro atsako šiai krizei ir galimybių suteikti finansinę ir techninę pagalbą Ukrainai.

„Mūsų tikslas – įvesti tam tikrus kaštus Rusijai už jos (įvykdytą) okupaciją ir mėginimą aneksuoti Krymą, taip pat sulaikyti Rusijos kariuomenės intervenciją į Ukrainą“, – nurodė jis, kaip minima iš anksto paruoštose pastabose renginiui Strateginių ir tarptautinių studijų centre.

Iždo departamento koordinuoti veiksmai – tikslinių sankcijų įvedimas, padarė „milžinišką spaudimą“ Rusijai ir maksimaliai sumažino jų šalutinį neigiamą poveikį JAV, Europos ir viso pasaulio ekonomikoms, sakė sekretorius.

Prezidentas Barackas Obama, pasak J.Lew, „suteikė mums įgaliojimus imtis dar galingesnių veiksmų, jeigu Rusija ir toliau rems ginkluotus separatistus rytinėje Ukrainoje“

Rusija tvirtina, kad nesiekia destabilizuoti padėties Ukrainoje ir reikalauja, kad Kijevas nutrauktų kariuomenės operaciją rytinėje šalies dalyje. Per susirėmimus šiame regione nuo balandžio 13 dienos jau žuvo beveik 200 žmonių – karių, sukilėlių ir taikių gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.