NATO diskutuos dėl pajėgų stiprinimo Lenkijoje

NATO gynybos

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 2, 2014, 11:11 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:01 AM

28 šalių Aljanso atstovė sakė, kad NATO svarstys galimybę sustiprinti Daugianacionalinį Šiaurės Rytų korpusą (Multinational Corps Northeast), kurio bazė yra Lenkijos šiaurės vakariniame Ščecino mieste.

NATO atstovė Briuselyje Oana Lungescu sakė, kad Aljanso gynybos ministrai antradienį peržiūrės priemones, kurių buvo imtasi dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Ji nurodė, kad tarp numatomų priemonių galėtų būti „sustiprintas patruliavimas ore virš Baltijos šalių, AWACS (vadovavimo ir tolimosios žvalgybos) lėktuvai virš Lenkijos ir Rumunijos, daugiau pratybų ir sustiprintas NATO sąjungininkų karinių jūrų pajėgų dalyvavimas nuo Baltijos iki Juodosios jūros“.

„Gynybos ministrai aptars ilgalaikius tos krizės padarinius ir apsvarstys parengties veiksmų planą, ruošiantis viršūnių susitikimui Velse rugsėjį“, – pridūrė O.Lungescu.

Balandį Lenkijos gynybos ministras sakė, kad dėl Rusijos karinės intervencijos Ukrainai priklausančiame Krymo pusiasalyje tampa gyvybiškai svarbu, kad NATO dislokuotų reikšmingas pajėgas Rytų Europoje ir ignoruotų bet kokius Rusijos prieštaravimus dėl tokio žingsnio.

Maskva sako, kad didelių NATO pajėgų dislokavimas prie Rusijos sienų pažeistų 1997 metų sutartį dėl santykių pagrindų tarp Rusijos ir Aljanso.

Rytų Europos šalys susirūpinusios dėl Rusijos veiksmų, kai Maskva aneksavo Krymą ir buvo sutelkusi apie 40 tūkst. karių prie sienos su Ukraina. NATO stengiasi padrąsinti savo sąjungininkes, laikinai dislokuodama papildomas karines pajėgas ir intensyvindama pratybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.